Åtalad veterinär: Jag använder en unik metod

Kalmar Artikeln publicerades
Rättegången mot Gabriele Meurer, som är åtalad för brott mot djurskyddslagen, hölls i Kalmar tingsrätt på torsdagseftermiddagen.
Foto:Jimmy Larsson
Rättegången mot Gabriele Meurer, som är åtalad för brott mot djurskyddslagen, hölls i Kalmar tingsrätt på torsdagseftermiddagen.

Brott mot djurskyddslagen eller en unik metod för rehabilitering av förvildade katter? På torsdagen ställdes veterinären Gabriele Meurer inför rätta för att ha hållit fler katter än hon haft tillstånd till.

Den 7 december 2015 gjorde länsstyrelsen en kontroll av djurhållningen hemma hos Gabriele Meurer, som bor och har sin veterinärmottagning utanför Kristdala. Det visade sig att hon hade 59 katter, trots att 25 katter anges som det maximala antalet i ett tillstånd från kommunen.

Själv har Gabriele Meurer hävdat att hon i egenskap av veterinär ger katterna behandling, och att det därför inte finns någon gräns för hur många katter hon får ta emot.

– Hon förnekar brott, sa hennes försvarsadvokat Anders Berggren när rättegången om brott mot djurskyddslagen hölls i Kalmar tingsrätt på torsdagen.

Kammaråklagare Magnus Argus läste upp åtalet, där brottet beskrivs som att Meurer har hållit fler katter än hon haft tillstånd till.

– Gabriele Meurer håller inte katter, som det påstås i gärningsbeskrivningen. Hon behandlar katter och rehabiliterar dem på den här platsen. Hon har en veterinärmottagning och då krävs det inte tillstånd, sa Anders Berggren.

När Gabriele Meurer fick ordet berättade hon att hon tar emot förvildade katter som hon kastrerar, behandlar mot olika parasiter och ID-märker. När såren har läkt släpper hon ut katterna, som får en fri tillvaro med tillgång till mat och massor av gömställen.

– Jag bor mitt i skogen och har inga grannar, sa Gabriele Meurer som menade att katterna inte har ställt till besvär för någon.

Hon övervakar katterna med hjälp av sex stycken videokameror.

– Jag har dessa katter under min kontroll och behandling.

På Magnus Argus fråga om hur länge hon behåller ägarlösa katter svarade Gabriele Meurer att det ibland kan handla om år.

– Jag har dem tills Djurhjälpen Mönsterås hittar ägare till dem.

Enligt Gabriele Meurer får katterna inte bara medicinsk behandling. De socialiseras och rehabiliteras också enligt en särskild metod.

– Det ser faktiskt ut som djurhållning, men det är inte djurhållning, sa Gabriele Meurer som menade att hon har förfinat en metod, TNR, som används i andra länder.

– Det är fullständigt unikt, ingen gör det här i Sverige.

Tingsrätten ringde upp djurskyddshandläggaren Jenny Lejonberg, som var med när länsstyrelsen gjorde sin kontroll av Gabriele Meurers djurhållning, för ett förhör.

– Jag fick uppfattningen att tillsynen var väldigt bristfällig, sa Jenny Lejonberg som menade att de flesta katterna rörde sig fritt i skogen.

Hon kunde dock inte svara på hur många katter hon såg på platsen.

– Jag minns inte det exakta antalet.

I sin slutplädering konstaterade åklagaren Magnus Argus att Gabriele Meurer haft fler katter än tillståndet medgett henne att ha. Frågan som tingsrätten ska bedöma är om det ska anses som brottsligt eller inte.

Åklagaren, som visserligen påpekade att han inte är någon kattkännare, ifrågasatte om katterna verkligen fått behandling efter att den medicinska delen varit avslutad. Han menade att det mest tycks ha handlat om att ordna de praktiska bitarna. Magnus Argus yrkade därför på att Meurer ska dömas till dagsböter för brott mot djurskyddslagen.

Kalmar tingsrätt meddelar sin dom i målet den 9 november.