Åtalas för flera fall av stöld och häleri

Oskarshamn Artikeln publicerades

I slutet av januari greps en man i 30-årsåldern efter att ha gjort inbrott i Oskarshamns Ridklubbs kiosk. I samband med en husrannsakan hos mannen hittades stöldgods från tre andra inbrott. Nu åtalas mannen för flera fall av stöld och häleri.

Totalt handlar det om fem olika inbrott som mannen, hemmahörande i Oskarshamn, nu står åtalad för.

Det första inbrottet inträffade i en bostad på Besvärsgatan den 25 november. Då stals smycken till ett totalt värde av 92 000 kronor.

Som bevis har man hittat den åtalades DNA på brottsplatsen.

Det andra inbrottet inträffade den 7 januari i OAIK:s lokaler på Lotsgårdsvägen. Då stals bland annat kläder och en dator tillhörande klubben. I lokalerna förvarades också kläder tillhörande Securitas som stals vid samma tillfälle.

Det tredje inbrottet ägde rum någon gång mellan den 7-9 januari i en bostad på Slånbärsvägen. Då stals bland annat tv-spel och sladdar.

Det fjärde inbrottet skedde på Brinkvägen i Figeholm någon gång mellan den 16-17 januari. Då stals bland annat jakt- och fiskeutrustning, alkoholdrycker och smycken.

Det femte och sista inbrottet innan mannen greps inträffade på Oskarshamns Ridklubb. I kiosken stals varor till ett värde av cirka 4 800 kronor.

För två av inbrotten, det första och det sista, åtalas mannen för grov stöld respektive stöld.

För de tre övriga inbrotten åtalas han för häleri. Anledningen är att stöldgodsen har hittats hemma hos mannen något som enligt åtalet "kunde förväntas göra det svårare för ägaren att få tillbaka stöldgodset."

Den åtalade förnekar brott, förutom i det sista fallet, stölden i kiosken, som han greps för strax efter.

Mannen har ett kriminellt förflutet och blev så sent som i oktober förra året dömd till skyddstillsyn med särskild föreskrift för en hel rad olika brott, allt från stölder till bedrägeri och misshandel.

Bland annat dömdes han för en påhälsning hos Rödsle BK förra våren. Mannen tillgrep där kontanter, en projektor, lotter, godis, elektronik med mera.

Han gjorde sig också skyldig till omfattande skadegörelse hos Viktväktarna. I lokalen på Källgatan förstörde han inredning, matvaror, utbildningsmaterial och arbetsmaterial för sammanlagt 45 000 kronor.

Vidare dömdes han för bedrägeri sedan han med ett tillgripet bankkort och kod gjort uttag i bankomat till ett sammanlagt värde om 15 000 kronor.