Rånet på Flanaden är bara ett av brotten som 33-åringen är misstänkt för

Oskarshamn Artikeln publicerades
Vansinnesfärden i Kristianstad slutade med att bilen som 33-åringen satt i frontalkrockade med en annan bil.
Foto: Polisen
Vansinnesfärden i Kristianstad slutade med att bilen som 33-åringen satt i frontalkrockade med en annan bil.

I somras frontalkrockade en 33-årig man med en annan bil efter en vansinnesfärd på cykelvägar och över heldragen linje. I väntan på rättegång ska han ha utfört en lång rad brott, bland annat ett rån mot en äldre man på Flanaden. Nu åtalas han.

Det var under en måndag i slutet av oktober som en man i 70-årsåldern gick till Flanaden. Han satte sig på bänken nedanför rulltrappan vid postboxarna och tog upp sin mobiltelefon. Han såg i ögonvrån att det kom någon bakom honom. Personen sträckte sig fram, tog hans telefon och sprang upp för rulltrappan.

Den äldre mannen följde efter. En man och hans dotter stod ovanför rulltrappan och pekade åt vilket håll rånaren hade sprungit. När den äldre mannen kom ifatt honom tog han tag i gärningsmannens jacka och bråk uppstod. Enligt åtalat sparkade och slog 33-åringen mot den äldre mannen som fick en sårskada på hjässan.

Till polisen har den äldre mannen sagt att han bad om att få tillbaka mobilen och fodralet men sa att 33-åringen kunde behålla de 400 kronorna som låg där i. Då såg han att han hade något som liknade en pistol i ena handen. Den äldre mannen fick tillbaka fodralet men inte pengarna eller mobiltelefonen innan rånaren sprang vidare.

När den äldre mannen började gå tillbaka mot rulltrappan kom en kvinnan fram till honom som hittat hans telefon. Den hade ramlat ut från fodralet.

33-åringen åtalas misstänkt för rån för händelsen på Flanaden. Mannen och hans dotter som stod ovanför rulltrappan fick också det pistolliknande föremålet riktade mot sig när pappan försökte få bort rånaren från den äldre mannen. För det åtalas 33-åringen för olaga hot. Det visade sig senare att det handlade om en leksakspistol i plåt.

I förhör har 33-åringen sagt att han var på Flanaden den dagen och att han tog mobiltelefonen. Men att han inte vet vad som hände efter det eftersom han hade tagit 40 narkotikaklassade tabletter. Han förnekar att han skulle ha hotat någon. Angående pistolen han hade med sig så uppgav han att det var en antik leksakspistol som han hittat.

Så här såg pistolen ut som 33-åringen hade med sig. Det visade sig att det var en leksakspistol i plåt.
Foto: Polisen
Så här såg pistolen ut som 33-åringen hade med sig. Det visade sig att det var en leksakspistol i plåt.

I mitten av juli befann sig mannen i trakterna kring Hässleholm och Kristianstad i Skåne och han åtalas misstänkt för flera brott som har skett där.

Enligt åtalet började det med att 33-åringen stal en bil från en pizzeria i Kristianstads kommun. En polis har uppgett att mannen sov i bilen i en park under natten och på morgonen åkte en ambulans dit för att kolla vad som stod på. Då rivstartade han och körde iväg längs gång- och cykelbanor.

Flera patruller gav sig ut för att leta efter bilen, strax därpå inträffade en trafikolycka. Det visade sig att 33-åringen hade kört om en lastbil och en buss vid ett backkrön med heldragen linje och dold sikt och frontalkrockat med en annan bil. Kvinnan i den andra bilen mår bra efter olyckan.

För den händelsen åtalas 33-åringen för tillgrepp av fortskaffningsmedel, olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri eftersom han var påverkad av amfetamin.

Utöver det åtalas mannen även för brott mot knivlagen efter att ha haft kniv med sig på allmän plats både i Hässleholm och i Kalmar. Och för stöld efter att en dator stals från ett fackförbund.