Djup spricka mellan L och M i Oskarshamn

Oskarshamn Artikeln publicerades
Mathias Karlsson (L) missköter sitt uppdrag som samordnare menar M och SD.
Mathias Karlsson (L) missköter sitt uppdrag som samordnare menar M och SD.

Att enas om en representant till vänortsutbyte var mer än oppositionen mäktade med. Kommunstyrelsemötet blottar en djup spricka mellan Liberaler och Moderater.

Under tre dagar i slutet av september är kommunen inbjuden av sin vänort Middelfart i Danmark. Till de dagarna utses två representanter av kommunstyrelsen. Majoriteten föreslog Magnus Larsson (C) som sin representant och han valdes utan mankemang. Men sedan skulle oppositionen föreslå sin kandidat. Istället för en föreslogs tre kandidater. L och KD föreslog Mathias Karlsson (L), M föreslog Gudrun Gustafsson (M) och SD föreslog Jan Johansson (SD). Då respektive kandidat backades av två röster var det lotten som fick fälla avgörandet. Lotten föll på Jan Johansson.

– Det är dåligt att inte kunna gå fram med ett förslag. Samordnaren har inte fullföljt sitt uppdrag, säger oppositionsrådet Eva-Marie Hansson (M).

Eva-Marie Hansson skräder inte orden om samordningen i oppositionen som Mathias Karlsson (L) tagit på sig.
Foto: Daniel Svensson
Eva-Marie Hansson skräder inte orden om samordningen i oppositionen som Mathias Karlsson (L) tagit på sig.

Sedan i våras är Mathias Karlsson (L) samordnare för oppositionen. Efter valet 2014 infördes och bojkottades uppdraget då oppositionen menade att det bara var kostsam för kommunen och att splittringen var så stor att den inte fyllde någon funktion.

– Vi röstade för Mathias Karlsson som samordnare i våras för vi trodde att det var ett sätt att ena alliansen igen. Det har funnits tillfällen till samsyn och det har vi påtalat. Men tyvärr finns inte viljan att ena alliansen, säger Eva-Marie Hansson.

Hon menar att den mediala bild som Mathias Karlsson försöker måla upp av en person som enar alliansen inte stämmer.

– Endast en gång har vi blivit kontaktade om att samordna oppositionen och det var när samordnaren skulle väljas, säger Eva-Marie Hansson.

Eva-Marie Hanssons bild av oppositionsarbetet bekräftas av den nyvalde vänortsrepresentanten Jan Johansson (SD).

– Det här var riktigt dåligt skött. Mathias Karlsson fullgör inte sitt uppdrag som samordnare. Han borde ha förberett det här. Oppositionen borde kommit upp med en färdig representant, säger Jan Johansson. Men L och KD samordnar bara sig själva. Varför nu det ska behövas då de har samma syn i alla frågor. Kanske är det arvodet som lockar?

Jan Johansson (SD) tänker avsäga sig utnämningen som representant för kommunen i vänortsutbytet med danska Middelfart.
Jan Johansson (SD) tänker avsäga sig utnämningen som representant för kommunen i vänortsutbytet med danska Middelfart.

Men det slutar inte där. Jan Johansson säger att han tänker avsäga sig uppdraget då han inte känner sig betrodd att representera kommunen på vänortsmötet, som fokuserar på unga och miljön.

– Jag borde avsagt mig uppdraget vid sittande bord men nu i efterhand känner jag mig så pass ifrågasatt att jag ställer min plats till förfogande.

Vad hände?

– Tommy Skoog (C) ifrågasatte min kompetens gällande miljöområdet. Jag är ingen expert men jag har ett stort miljöintresse.

Sista ordet om vem som får åka med Magnus Larsson (C) till Middelfart är uppenbarligen inte sagt.