Bättre rustade om värmen slår till i sommar

Oskarshamn Artikeln publicerades
Efter förra sommarens värmebölja har förvaltningarna förberett sig bättre om det skulle hända igen.
Foto: Andreas Blomlöf
Efter förra sommarens värmebölja har förvaltningarna förberett sig bättre om det skulle hända igen.

Förra sommarens ihållande värmebölja var ingen riktigt beredd på. Det blev en tuff tid för alla. Inför den här sommaren är kommunens förvaltningar mer förberedda om värmen slår till igen.

Den här veckan väntas bli den varmaste hittills den här sommaren. Det kan bli ett test för att se om åtgärderna som har gjorts är tillräckliga.

Den varma sommaren 2018 fick Kommunal i Oskarshamn att reagera. De skickade in en skrivelse till kommunchefen. Där framförde facket att medlemmarna farit väldigt illa i värmeböljan och att inget extra gjordes för personalen under den extrema sommaren. Kommunal begärde handlingsplaner och åtgärdsplaner av olika slag inför nästa sommar och klimatanläggningar i varje rum.

I februari i år fick de ett svar från kommunen med en utvärdering och uppföljning av den varma sommaren, vad konsekvenserna blev och vilka åtgärder som behövde göras.

–Vi tog också upp sommarens värmebölja under våra samverkansmöte, där träffas alla förvaltningscheferna och fackförbunden, säger Renée Solstad, ordförande Kommunal Sydost Oskarshamn.

Renée Solstad, ordförande i Kommunal Oskarshamn
Foto: Ida Svensson
Renée Solstad, ordförande i Kommunal Oskarshamn

Det gav resultat.

– Nu jobbar de över förvaltningsgränserna och vi har en god dialog.

Nya lösningar har diskuterats. Ett sätt att underlätta under en värmebölja kan vara att personal inom exempelvis hemtjänsten kan ta en svalkande dusch under arbetsdagen. Men alla har inte tillgång till en dusch.

– Bildningsförvaltningen har flera lokaler med duschar som inte används under sommaren, det kan vara en lösning.

Inför den här sommaren har medarbetarna fått mer information. Bland råden finns att de ska ta täta pauser och dricka mycket. Vissa arbetsuppgifter kan tas bort, det kan bland annat handla om städuppgifter. Men det får avgöras från fall till fall.

– Arbetsplatsombuden och skyddsombuden har också fått mer information än förra sommaren. Det var lite av en chock för alla när värmen slog till.

Socialförvaltningen är mer beredda den här sommaren. Under hösten användes kvarvarande investeringsmedel för att påbörja arbetet med att införa AC-aggregat i gemensamhetsutrymmena inom äldreomsorgen och omsorgen för personer med funktionsnedsättning. Under 2019 och 2020 har 700 000 kronor avsatts för att alla ska få det.

– I de nya äldreboenden på Hantverksgatan 17 och på Solbacka installeras kyla från början.

Medarbetare som sitter på kontor fick också en jobbigare arbetsmiljö förra sommaren. I år kommer värmen stängas ute så mycket som det går och vädring får ske på kvällen när det är svalt.

Under sommaren stänger en del avdelningar inom barnomsorgen.

– En del byggnader är svalare och då kan barnen och personalen flytta dit, säger Renée Solstad.

Nu återstår att se om åtgärderna är tillräckliga.

– Arbetsmiljön är väldigt viktig både för arbetsgivaren och facket. Alla vill att medarbetarna ska må bra, säger Renée Solstad.