Beskedet: Ny familjecentral öppnar i Oskarshamn

Oskarshamn Artikeln publicerades
Bohmansfastigheter vid Inre hamnen i Oskarshamn.
Foto: Agnes Aronsson
Bohmansfastigheter vid Inre hamnen i Oskarshamn.

Det står nu klart att det blir en ny Familjecentral i Oskarshamn. Den kommer vara placerad i inre hamnen och omfattar bland annat öppen förskola och verksamhet för socialtjänsten.

En ny familjecentral, med uppgift att erbjuda stöd och hjälp till barn och deras familjer, öppnar i Oskarshamn. Det är Oskarshamns kommun som ska hyra lokal av Region Kalmar län och flera verksamheter som rör barn kommer då finnas i samma byggnad. Det finns i dag en familjecentral i Repslagarhuset.

– Nu ska vi flytta till det som kallas för Bohmans fastigheter. Lokalerna kommer vara klara våren 2021 och fyra verksamheter ska bedrivas där. Från regionens sida kommer det finnas mödravård och barnhälsovård. Kommunen däremot kommer driva öppen förskola och så ska även socialtjänsten vara där, säger Anton Sejnehed (S), ordförande för bildningsnämnden i Oskarshamns kommun.

Oskarshamns nya familjecentral ska placeras i inre hamnen där det även satsas på byggnationer av lägenheter, lekplats och park.

– Vi är väldigt glada att det här är i hamn och att vi kan erbjuda en fortsatt god service till barnfamiljer. Oskarshamns kommun var först ut i länet med att öppna en familjecentral, men vissa kommuner har ännu inte fått några. I det här fallet byter vi bara till nya ändamålsenliga lokaler, men det jobbas på att det ska finnas en familjecentral i varje kommun, säger Anette Rogö (C).

Tidigare i år invigdes familjecentralen i Emmaboda och nyligen togs beslut om nya lokaler i Vimmerby, som klubbas av regionfullmäktige 19 och 20 november.

– Det är en jätteviktigt del att vi samverkar kring barnen och gör det så bra som möjligt för dem. Det är fantastiskt bra att vi samordnar resurser mellan regionen och kommunen, säger Anton Sejnehed (S).

Det har funnits en dialog om en ny familjecentral under flera års tid men det är under de senaste två åren som man jobbat vidare med det. Inom kort kommer både kommunen och regionen ha fattat beslut om den nya familjecentralen.

– Det kommer bli ett ja. Nu är man överens om avtalen, säger Anton Sejnehed.

Lokalerna ska stå klara våren 2021. Oskarshamns kommun kommer hyra lokalen av Region Kalmar län. När verksamheten för öppna förskolan flyttar in i nya familjecentralen blir det en hyreshöjning för kommunens del.

– I dag har vi en hyra på 191 000 kronor per år för öppna förskolan. Den nya hyran för oss blir 544 000 kronor per år, säger Anton Sejnehed.

Anton Sejnehed.
Foto: Roger Carlsson
Anton Sejnehed.