Bildningschefen som slutade får dubbla löner

Oskarshamn Artikeln publicerades
Matz Ingvarsson slutade som bildningschef i mars.
Foto:Ida Svensson
Matz Ingvarsson slutade som bildningschef i mars.

Den tidigare bildningschefen Matz Ingvarsson har fått ett nytt jobb. Men av Oskarshamns kommun kommer han ändå få drygt 800 000 kronor i avgångsvederlag.

Om mindre än två veckor börjar Matz Ingvarsson sin nya tjänst som en av fyra verksamhetschefer i Helsingborgs stads skolor.

Att han går vidare till ett nytt jobb inom skolvärlden berör inte överenskommelsen mellan honom och Oskarshamns kommun om avgångsersättning.

Matz Ingvarsson kommer få sitt avgångsvederlag utbetalat under ett års tid, från 1 april 2017 till sista mars 2018.

I slutet av februari kom beskedet att Matz Ingvarsson skulle sluta som bildningschef med omedelbar verkan. Enligt pressmeddelandet som skickades ut slutade på egen begäran. Det framkom också att han skulle få tolv månadslöner i avgångsvederlag.

En månadslön på 66 700 kronor innebär ett avgångsvederlag på totalt 800 400 kronor.

– Avtalet kommer att fortsätta löpa under tolv månader, säger Rolf Persson, kommundirektör.

Han lägger till att när en överenskommelse om avgångsvederlag är längre än tolv månader kan det finnas en samordningsklausul som påverkar avgångsvederlagets storlek.

– I det här fallet finns det ingen sådan, säger Rolf Persson.

Varför fick Matz Ingvarsson avgångsvederlag när han slutade på egen begäran?

– Det var en överenskommelse som vi träffade oss emellan, säger Rolf Persson.

I Matz Ingvarssons anställningsavtal från 2013 nämns inte något avgångsvederlag. I avtalet står det att förvaltningschefsuppdraget är ett förordnande på sex år som sträcker sig fram till december 2018.

Strax innan Matz Ingvarsson avgång blev det känt att bildningsnämnden gick med ett stort underskott förra året. Men enligt Rolf Persson finns det inget samband mellan de två händelserna.

Jakten på Matz Ingvarssons ersättare är i gång.

Under tiden är Lotta Lindgren tillförordnad bildningschef.

– Vi är mitt uppe i arbetet med att ta fram en kravspecifikation för tjänsten, säger Rolf Persson.

Kommunen har anlitat en rekryteringsfirma som bland annat träffar förtroendevalda i kommunstyrelsen och bildningsnämnden, ledningsgruppen och förvaltningschefer i olika omgångar.

– Det gör de för att skapa sig en bild av hur vi ser på tjänsten och vilka kvaliteter och egenskaper som förvaltningschefen behöver ha, säger Rolf Persson.

Målet är att det inte ska ta för lång tid.

– Vi hoppas att vi ska ha en ny förvaltningschef på plats i september.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.