Blå Jungfrun- en mytomspunnen plats

Blå jungfrun Artikeln publicerades
Anna-Karin Andersson höll i den arkeologiska guidningen för gruppen.
Foto: Amanda Ekblad
Anna-Karin Andersson höll i den arkeologiska guidningen för gruppen.

Blå Jungfrun är ön där människor har vistats sedan stenåldern och som arkeologer har hittat en mängd intressanta fynd på. Vi följde med på en guidad tur med arkeologen Anna-Karin Andersson för att upptäcka ön.

Efter en båttur med MS Solkust på en och en halv timme så är vi framme vid destinationen. Blå jungfrun reser sig ståtligt mitt ute i havet under solen. Anna-Karin Andersson som är arkeolog ska hålla i en guidning om arkeologi på ön. Hon jobbar också med att skriva arkeologiska barnböcker. Anna-Karin Andersson håller i två guidningar från Oskarshamn och berättar att guidningarna kom till eftersom det finns ett sånt stort intresse.

– Det finns ett stort intresse bland allmänheten. När vi har haft föreläsningar om det här har det alltid kommit mycket folk. Sedan var det på Länsstyrelsens initiativ som vi började med det, säger Anna-Karin Andersson.

Anna-Karin visar en plats som har varit en bosättning för människor långt tillbaka.
Foto: Amanda Ekblad
Anna-Karin visar en plats som har varit en bosättning för människor långt tillbaka.

Anna-Karin Andersson har jobbat med arkeologiska undersökningar på Blå jungfrun sedan 2014 tillsammans med Ludvig Papmehl-Dufay och Kenneth Alexandersson. Eftersom de är svårt att få tillstånd för att göra undersökningarna, på grund av att ön är en nationalpark har de endast gjort dem i två omgångar.

På Blå Jungfrun finns en labyrint, om man går hela den sägs det att man ska få tur.
Foto: Amanda Ekblad
På Blå Jungfrun finns en labyrint, om man går hela den sägs det att man ska få tur.

Det finns många sägner och myter kring Blå Jungfrun. Det sägs att den som tar med sig en sten från Blå Jungfrun får otur. Anna-Karin Andersson vet inte varför ryktet uppstått men tror att det skulle kunna ha att göra med att det har varit ett stenbrott på platsen. På Blå Jungfrun fanns det ett stenbrott fram till början av 1900-talet där det bröts röd granit. Anna-Karin Andersson berättar att granit är dyr sten och därför så är det troligt att man inte ville att någon skulle stjäla stenen. Privatpersoner får nuförtiden inte ta med sig stenar av en annan anledning, nämligen att Blå jungfrun är en nationalpark.

Många tror att det för med sig otur om man tar med sig stenar från ön.
Foto: Amanda Ekblad
Många tror att det för med sig otur om man tar med sig stenar från ön.

Vilket som är ursprunget till ryktet om otur har Anna-Karin svårt att säga, men säkert är att varje år får Oskarshamns kommun in stenar från människor som säger sig haft otur och vill att kommunen ska lämna tillbaka stenarna.

Mer om stenbrottet: Mycket av det sevärda bröts sönder

På ön får vi som följer med på guidningen gå runt på flera olika platser där olika arkeologiska fynd har hittats. En av platserna som vi besöker är en grotta som har kallas Kyrkan. I grottan så har det upptäckts flera olika fördjupningar på väggarna. De flesta fördjupningar har uppkommit naturligt. Men ett par av fördjupningarna på mittstenen är gjorda av människor. Fördjupningarna kallas skålgropar eller mortelskål när de är så stora som i Kyrkan. Anna-Karin Andersson berättar att skålgropen var en av de fynden som har varit extra kul att hitta.

I grottan som kallas för kyrkan finns det flera olika fördjupningar.
Foto: Amanda Ekblad
I grottan som kallas för kyrkan finns det flera olika fördjupningar.

En annan plats som vi besöker är en platå inne i skogen.

– Under gräset så har vi hittat flisor av kvarts. Allt som vi hittade har varit jättebra bevarat under gräset, säger Anna-Karin Karlsson.

Platsen tror de kan ha använts för att tillverka redskap eftersom det inte har hittas några andra fynd där som tyder på något annat. Fynden som hittats ska vara ifrån senare delen av Jägarstenåldern.

Läs mer om Blå Jungfrun: Blå Jungfrun ser hiskelig ut

Två av de som deltog i guidningen var systrarna Anna Rosén och Britta Elfström. Anna Rosén har tidigare varit på Blå jungfrun för 40 år sedan, medan det är första gången för Britta Elfström.

– Jag ville åka hit och när jag såg att det fanns en arkeologisk guidning blev jag riktigt tänd på att åka säger Britta Elfström.

Båda systrarna är överens om att ön är värd att göra ett besök på.

– Det är en jättefin och helt fantastisk ö. Guidningen har varit jättebra, säger Anna Rosén.

Fakta

Blå jungfrun

Blå Jungfrun ligger

Ön är en nationalpark sedan 1926 på grund av urberget som finns på ön. På Blå Jungfrun växer det även sällsynta lavar, en riklig flora och stort fågelliv. Graniten är den bergart som det finns mest av på ön men det finns även andra yngre bergarter. Ön reser sig 86 meter över havet i Kalmarsund och ytan är på 65 hektar.

Visa mer...