Boende i Norrtorn: ”Finns starka krafter som vill sprida den här oron”

Norrtorn Artikeln publicerades
Göte Johansson gillar inte alarmismen i Norrtorn efter måndagsnattens bilbrand.
Foto: Andreas Bendroth
Göte Johansson gillar inte alarmismen i Norrtorn efter måndagsnattens bilbrand.

Nyheterna har pratat med boende i Norrtorn som inte känner igen sig i den bild som målas upp av området.

– Man vill sprida en oro som inte finns, säger Göte Johansson som bott i Norrtorn i 22 år.

Ingvar Hedengård är ordförande i HSB Bostadsrättsförening Norrtorn 2 och berättar hur han har fått reaktioner från flera medlemmar som inte känner igen sig i den bild av området som målas upp i tisdagens artikel i Nyheterna.

– Den skadegörelse som beskrivs är inget som berör HSB-området överhuvudtaget.

HSB har lägenheter längs hela Norrtornsvägen som i artikeln beskrivs vara utsatt för mycket skadegörelse av en anonym boende.

Bland annat berättas det hur någon eller några tänt eld på informationsblad i två trappuppgångar på gatan så sent som förra månaden och hur blomkrukor och utemöbler förstörts och bilar repats i området.

En beskrivning som Ingvar Hedengård och hans HSB-medlemmar starkt ifrågasätter.

– Det har inte hänt i HSB-området i alla fall.

Det enda han känner till är bilar som har repats, men då på ett annat ställe i området.

– Det har skett längre härifrån, bort mot Älgstigen. Norrtorn är stort och jag tycker det är synd när man ger en så missvisande bild av ett visst område.

I artikeln påstås det att lägenheter står tomma och att folk flyttar från Norrtorn på grund av oron, men det gäller inte på Norrtornsvägen.

– Det är ett populärt område. Här finns inga tomma lägenheter och om de blir tomma så blir de inte det särskilt länge.

En annan som Nyheterna har pratat med är Göte Johansson, han bor i en annan del av Norrtorn, närmare sagt på Norrbackavägen där Riksbyggen har sina lägenheter. Han upplever också att bilden av området som ges i artikeln är felaktig. Han tror också han vet varför bilden sprids.

– Det finns starka krafter som vill sprida den här oron, tyvärr. Vi får ganska många nysvenskar som flyttar till området. Samtidigt har vi en hög andel SD-sympatisörer som redan bor här och då vill man skapa den här bilden för att få dem att flytta härifrån, men jag har bott här i 22 år och jag märker ingen skillnad.

Göte menar att det alltid har förekommit skadegörelse.

– Det har hänt en del skadegörelse den senaste tiden, men det har det alltid gjort. Att utemöbler förstörs kring skolstarten, det är inget nytt.

Bilbranden på Tornvägen är dock ett undantag.

– Senast vi hade en bilbrand i området tror jag var för två år sedan och då var det en olyckshändelse. Jag tror det var en katalysator som hade tänt eld på gräset där bilen stod. Nu är det polisens sak att utreda vad som har hänt, men vad säger att det inte kan röra sig om en olycka den här gången också? Jag har själv, under de 55 år som jag har haft körkort, varit med om att mina egna bilar har brunnit vid två tillfällen.

Han tycker inte man ska dra för stora växlar på måndagsnattens bilbrand.

– De allra flesta bilbränder utanför storstadsregionen och utanför utsatta områden startas inte på grund av ren jävelskap.

Polisen har gjort en brottsplatsundersökning där bilbranden inträffade, men då bilen är totalt utbränd går det inte att avgöra om branden är anlagd eller inte.

– Det finns ingen väg in för att ta reda på det. Alla möjliga ledtrådar har brunnit upp, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson som samtidigt meddelar att förundersökningen är nedlagd.