Bostadsrätterna i Oskarshamn allt dyrare

Oskarshamn Artikeln publicerades
Priserna på bostadsrätter har ökat med 109 procent i Oskarshamn.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Priserna på bostadsrätter har ökat med 109 procent i Oskarshamn.

På fem år har snittpriset för en bostadsrätt i Oskarshamn drygt fördubblats. Och Kalmar län ligger över rikssnittet i prisökningen.

Under 2017 sjönk priserna på bostadsrätter i Sverige men ser man på den senaste femårsperioden har priserna på bostadsrätter stigit med 46 procent i Kalmar län. I kronor blir det ett ökat snittvärde på 450 000 kronor per bostadsrätt. Detta visar en undersökning Mäklarstatistik tagit fram åt Fastighetsbyråns räkning.

I Oskarshamn, där priserna på bostadsrätter ökat med 109 procent de senaste fem åren, är det goda tider för stadens mäklare.

Vad är det som driver upp priserna i Oskarshamn?

– Vi vill tro att det beror på villornas positiva prisutveckling, för då brukar bostadsrätterna följa med i pris. Det kan också vara på grund av att det finns få hyresrätter och jämför man med priset för bostadsrätter och att räntan är låg, blir månadskostnaden för en bostadsrätt lägre eller ungefär lika hög som med en hyresrätt. Sen beror det såklart också på hur mycket pengar man har sparat och amorteringskrav, säger Michaela Brock, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Oskarshamn.

Hur ser prisläget ut inför nästa år?

– Det är jättesvårt att säga men vi hoppas att det fortsätter i en positiv utveckling, säger Michaela Brock.