Brons till Alexander Sjögren i Årets kock: ”Trevligt att komma på pallen”

Stockholm/Oskarshamn Artikeln publicerades
Alexander Sjögren, till höger på bilden, kom på tredje plats i tävlingen. Martin Moses tog hem guldet och Ola Wallin vann silver.
Foto: Samuel Unéus
Alexander Sjögren, till höger på bilden, kom på tredje plats i tävlingen. Martin Moses tog hem guldet och Ola Wallin vann silver.

Alexander Sjögren fick nöja sig med en bronsmedalj i Årets kock 2019. ”Det är lite bittert, men samtidigt är jag inte alltför nedslagen”, säger han.

Alexander Sjögren är uppväxt i Oskarshamn, driver en restaurang i Malmö och har tidigare vunnit brons i Årets kock 2008 och 2009.

I årets tävling fick Martin Moses från Växjö ta emot guldmedaljen ur prins Carl Philips hand efter två intensiva tävlingsdagar.

Alexander Sjögren under första finaldagen.
Alexander Sjögren under första finaldagen.

Alexander Sjögren kom återigen på tredje plats.

– Det är lite bittert, men samtidigt är jag inte alltför nedslagen, säger Alexander Sjögren när vi når honom efter prisutdelningen.

– Det är trevligt att komma på pallen. Att ha gjort det tre gånger bevisar att jag är med där uppe i den svenska kockeliten.

Han berättar att han är utmattad och trött efter tävlingen, som han jämför med att springa ett maratonlopp.

Alexander Sjögren kallade sin potatisrätt för ”potatisplanta”. Rätten beskrivs på följande sätt: 3 x potatis fyllda med kantarell, karamelliserad lök & gran samt lagrad prästost. Rökt potatis & misosås, picklad potatis, gröna blad & blommor samt knäckebröd. Vaktelbröst pocherat på benet i öl & krondill sedan vänt i krusat smör & glaserat med krondill. Lår med grillat hjärta & krispigt halsskinn, grillad klubba.
Foto: Per Erik Berglund
Alexander Sjögren kallade sin potatisrätt för ”potatisplanta”. Rätten beskrivs på följande sätt: 3 x potatis fyllda med kantarell, karamelliserad lök & gran samt lagrad prästost. Rökt potatis & misosås, picklad potatis, gröna blad & blommor samt knäckebröd. Vaktelbröst pocherat på benet i öl & krondill sedan vänt i krusat smör & glaserat med krondill. Lår med grillat hjärta & krispigt halsskinn, grillad klubba.

Fredagens första tävlingsmoment var att göra två rätter med ingredienser från en råvarukorg. Finalisterna skulle bland annat servera tolv stycken kalla ostron i sitt skal.

– Det var inte riktigt min grej, det som dök upp i råvarukorgen, säger Alexander Sjögren som tror att ostronrätten passade finalisterna från Göteborg bättre.

Han kände sig mer bekväm med dagens andra tävlingsuppgift – en potatisrätt som finalisterna fått möjlighet att planera och öva på inför finalen.

– Jag var väldigt nöjd med den rätten och juryn gillade den.

Under första finaldagen gjorde Alexander Sjögren bland annat en tartar på havskräfta och karljohan med gulbeta, äggula samt buljong på havskräfta och krondill, ingefära.
Foto: Per Erik Berglund
Under första finaldagen gjorde Alexander Sjögren bland annat en tartar på havskräfta och karljohan med gulbeta, äggula samt buljong på havskräfta och krondill, ingefära.

Hur ska du fira bronset?

– Jag ska koppla av och gå på middag i kväll. Jag ska umgås med min fru som jag inte har träffat så mycket de senaste månaderna.

Ska du tävla fler gånger i Årets kock?

– Nu har jag sagt så många gånger att det är sista gången, så nu får det nog bli det. Nu är jag nog färdig.

Du känner ingen revanschlust?

– Den blev jag av med. Nu har jag gjort ett helhjärtat försök och jag kände att jag levererade på topp, säger Alexander Sjögren som tyckte att motståndet i finalen var stenhårt.

– Det var en värdig vinnare som kämpade hårt, så jag är inte alltför nedslagen.

Han ser fram emot att återgå till jobbet på den egna restaurangen, Mutantur, i Malmö.

– Nu ska jag tillbaka till krogen och ha fullt fokus på den.