Brudklänningarna dök aldrig upp - kvinna åtalas för bedrägeri

Oskarshamn Artikeln publicerades
Tre kvinnor köpte sin brudklänning av en kvinna i Oskarshamnstrakten. Men några klänningar levererades aldrig.
Foto: Lina Watanen
Tre kvinnor köpte sin brudklänning av en kvinna i Oskarshamnstrakten. Men några klänningar levererades aldrig.

Tre blivande brudar köpte brudklänning via en annons och på nätet men de fick vänta förgäves, klänningarna dök inte upp. Nu har en kvinna i 30-årsåldern åtalats misstänkt för bedrägeri.

Kvinnan som är hemmahörande i Oskarshamnstrakten lade vid två tillfällen i maj förra året ut annonser på Blocket med bilder på brudklänningar som var till salu.

En blivande brud i Stockholm hörde av sig till säljaren om en klänning. Hon fick svaret att den fanns kvar men att hon behövde bestämma sig snarast eftersom det var en annan som också var intresserad av den.

Kvinnan ville komma och titta på klänningen men det gick inte, säljaren svarade att hon endast skickar.

De kom överens om att hon skulle swisha 1 500 kronor plus 125 kronor för frakten. Hon gjorde det och säljaren bekräftade att hon fått pengarna och svarade att hon skulle skicka klänningen när hon hittat en förpackning. Det var det sista som köparen hörde från säljaren. Någon klänning kom aldrig.

Vid samma tidpunkt hittade en annan kvinna också en annons på Blocket och kom överens med säljaren om att köpa klänningen. Hon swishade över 1 500 kronor men hon fick heller ingen klänning.

Tidigare samma år hittade en kvinna en brudklänning på en hemsida. Hon fick kontakt med säljaren i en chatt. De kom överens om att fortsätta konversationen på Facebook. Efter flera meddelanden fram och tillbaka om ändringar av klänningen bestämde hon sig för att köpa klänningen. Hon skickade sina mått och via sin sambos konto förde hon över 9 200 kronor till företaget.

De fick beskedet att leveranstiden var 90-120 dagar. Men tiden gick och när det bara var två veckor kvar till bröllopet skrev de till säljaren och frågade när klänningen skulle komma men de fick inget svar. När de undersökte saken närmare upptäckte de att företagets hemsida inte fanns längre. Hon kontaktade säljaren på Facebook men fick inget svar där heller.

Alla tre blivande brudar har polisanmält kvinnan. De som köpte klänningar via Blocket vill ha tillbaka pengarna för klänningen som aldrig levererades. Kvinnan som beställde sin klänning via hemsidan vill ha 17 000 kronor i ersättning, både för att täcka utgifterna för klänningen som hon aldrig fick och för klänningen som hon blev tvungen att köpa istället.

I polisförhör har den misstänkta kvinnan sagt att hon hade ett brudklänningsföretag och en hemsida där kunder kunde beställa klänningar. Men när hon hamnade i en stor ekonomisk kris hade hon inte råd att betala domänen för hemsidan. Då försvann mejlen och hon kunde inte kontakta sina kunder. Hon erkänner att hon inte skickat några klänningar men att hon inte gjorde det med avsikt.

Kvinnan står också åtalad för ett annat bedrägeri. Vid två tillfällen ska hon ha tagit betalt för tjänsten att skriva ett cv till två olika personer. En man betalade 650 kronor och en kvinna betalade 750 kronor men ingen av dem ska ha fått något cv.