Byggebo höjer hyran med knappt en procent

Oskarshamn Artikeln publicerades
Byggebo höjer hyran.
Foto: Jimmy Larsson
Byggebo höjer hyran.

Hyresgästföreningen region Sydost och Byggebo i Oskarshamn har kommit överens om hyrorna för 2019. Överenskommelsen innebär en höjning från den 1 januari med 0,99 procent.

Uppgörelsen som Hyresgästföreningen träffat innebär att en lägenhet som tidigare kostade 5 000 kronor i månaden nu får en hyra på 5 049 kronor.

Det är en högre höjning än de 0,5 procent som hyreshöjning har legat på de senaste två åren.

– Anledningen till höjningen är delvis att det allmänna kostnadsläget har gått upp ganska kraftigt, delvis att vi har stora utmaningar när det kommer till underhåll. Det är stamrenoveringar, fönsterbyten och fasadrenoveringar med mera. Vi jobbar jättemycket med att modernisera och fräscha upp våra lägenheter, säger Byggebos vd Benoni Ingelsjö som tror att hyresgästerna kommer bli nöjda då de vet att höjningen ger resultat.

– Vi märker att många hyresgäster är glada över den ökade intensitet på underhåll som vi har just nu. Vi hade en hyresgäst som övervägde att flytta, men som valde att bo kvar för att man hade fått nya vitvaror.

Samtidigt som uppgörelsen tecknades kom parterna också överens om att fortsätta boinflytandearbetet tillsammans som har till syfte att ge hyresgästerna större möjlighet att påverka och få ett reellt inflytande över sin boendemiljö.

- Vi är nöjda med uppgörelsen eftersom vi fortfarande kan hålla hyreshöjningen på en låg nivå, samtidigt som bolaget får täckning för sina kostnadsökningar. Båda parter vinner på den här uppgörelsen, säger Alexander Kvidén, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.