C diskuterade migration med asylsökande

Kristdala Artikeln publicerades
Tommy Skoog, Johanna Jönsson, Anders Åkesson och Magnus Larsson diskuterade migration.
Foto: Amanda Ekblad
Tommy Skoog, Johanna Jönsson, Anders Åkesson och Magnus Larsson diskuterade migration.

Många asylsökande kom till Röda korset i Kristdala för att diskutera migration under torsdagseftermiddagen.

Magnus Larsson och Tommy Skoog från Centerpartiet i Oskarshamn hade bjudit in Johanna Jönsson och Anders Åkesson för en diskussion. Johanna Jönsson är riksdagsledamot och talesperson för Centerpartiet i migrationsfrågor. Anders Åkesson är också riksdagsledamot för Centerpartiet. Tommy Skoog berättade om varför de valt att bjuda in riksdagsledamöter till Kristdala och Röda korset.

– Vi vet att Röda korset gör mycket för asylsökande, så vi har bjudit in dem så vi ska få en chans att lyssna på hur de har det, säger Tommy Skoog.

Tanken var att de asylsökande skulle få möjlighet att berätta hur deras situation är i Sverige i dag. Men det som de flesta ville diskutera var avslag från Migrationsverket och hur migrationsverket bestämmer vilka länder som är säkra.

Johanna Jönsson fick förklara vad hon kan påverka inom migrationen.

En sak som kom fram på mötet var att många asylsökande var frustrerade över att de inte kunde börja jobba utan sitt samordningsnummer. En del hade fått sina samordningsnummer försent och därför inte fått jobb. Johanna Jönsson berättade att det är en del som Centerpartiet har jobbat mycket för.

– Vi tycker att man som asylsökande ska få möjligheten att börja jobba direkt när man kommer till Sverige. Att det ska gå att få sitt samordningsnummer direkt och inte behöva vänta i så mycket som tre veckor, säger Johanna Jönsson.

Något annat som också diskuterades var väntningstiden för att få veta om man får uppehållstillstånd eller inte. Många berättade om människor som fick vänta i flera års tid och sedan fick avslag.

– Att försöka korta väntningstiden är något som jag har jobbat med ett tag, säger Johanna Jönsson.

Johanna Jönsson berättar att det tar lång tid att påverka migrationspolitiken. Partiet skulle vilka göra mer men eftersom att de sitter inte sitter i regeringen så har det varit svårt.