Cancersjuka Nuwan riskerar utvisning

Oskarshamn Artikeln publicerades
Migrationsverket har beslutat att Nuwan Fernando ska utvisas.
Foto: Amanda Ekblad
Migrationsverket har beslutat att Nuwan Fernando ska utvisas.

Nuwan Fernando har jobbat på Plåtson i fem år och har under tiden läst svenska på SFI och Komvux. Men nu riskerar han att utvisas av Migrationsverket till Sri Lanka trots att han behandlas för cancer.

Nuwan Fernando kommer från Sri Lanka men har bott i Sverige sedan 2013 då han flyttade hit till sin dåvarande fru.

– Jag gifte mig med en singalesisk tjej som är svensk medborgare, berättar Nuwan Fernando.

Nuwan Fernando hade tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna leva i Sverige tillsammans med sin fru. Det gällde från 2013- 2015 och sedan fick han ett års förlängning på tillståndet efter att paret sagt att de skulle försöka hitta en lämplig bostad och sen flytta ihop. Men när paret valde att skilja sig 2017 blev det problem med Migrationsverket. En person ska ha tipsat Migrationsverket om att Nuwan Fernando och hans fru ska ha haft ett skenäktenskap. Äktenskapet ska enligt tipsaren ha varit för att Nuwan skulle kunna få uppehållstillstånd för att sen kunna ta hit en kvinna från Sri Lanka och gifta sig med henne istället.

2016 påbörjades Migrationsverkets utredning kring ett förnyat uppehållstillstånd för Nuwan Fernando. Migrationsverket beslutade i mars i år om att Nuwan skulle utvisas och i juni avslog myndigheten hans överklagan. En av anledningarna till utvisningen är att Nuwan Fernando inte har bott tillsammans med sin fru mer än en månad under deras äktenskap. Migrationsverket menar därför att paret har ansett att deras anställningar har varit viktigare än deras relation, som var anledningen till att Nuwan har fått sitt första uppehållstillstånd. Nuwan Fernando och hans fru har också missat att ändra hos Folkbokföringen att de inte varit bosatta på samma adress något som Migrationsverket menar var ett sätt för att ge ett sken av att paret bodde i en samborelation.

– Vi tänkte inte att det skulle bli ett sånt stort problem att jag jobbade här i Oskarshamn och att hon jobbade i Kristianstad. Bara för att vi inte bodde ihop innebär det inte att vi inte hade ett förhållande eller träffade varandra, säger Nuwan Fernando.

Nuwad Fernando har överklagat utvisningen till Migrationsdomstolen som ännu inte lämnat ett beslut. Nuwan Fernando har sedan han flyttade till Sverige bott i Oskarshamn där hans frus familj bott och eftersom hans svåger jobbade på Plåtson fick han också möjlighet att praktisera där. När Nuwan Fernando kom till Sverige började han därför att läsa på SFI på dagtid och praktisera på kvällarna. Efter det valde han att läsa på Komvux och samtidigt börja jobba på Plåtson. Han fick sedan fast heltidsanställning i augusti 2014.

Men i november 2017 upptäckte Nuwan Fernando att något inte stod rätt till.

– Jag upptäckte att jag hade något fel på min hals. Jag var på sjukhuset flera gånger men de kunde inte hitta något, de sa att det bara var halsbränna. Men sen blev halsen jättesvullen och jag kunde inte prata och inte andas. Sen gjorde de kontroller och hittade att det var en form av cancer.

Han berättar att det är stor skillnad på Sverige och Sri Lanka och att sjukvården i hans gamla hemland är sämre än i Sverige vilket gör honom orolig för eventuell utvisning. Migrationsverket menar i sin tur att sjukvården är på samma nivå som i Sverige. Deras beslut är därav att hans sjukdom inte är en anledning till att han ska få stanna i Sverige.

– Det är jättestor skillnad på sjukvården där och i Sverige, men i dokumenten säger de att sjukvården är bra, säger Nuwan Fernando.

På gymnasiet i Sri Lanka studerade Nuwan Fernando ekonomi och hans dröm är att någon gång kunna starta ett eget företag.

– Om jag kan stanna i Sverige hoppas jag att jag ska kunna plugga igen och kunna utveckla mig. Jag vill starta eget inom ekonomi men just nu får jag istället bara ta det lugnt och vänta och se vad som händer, säger Nuwan Fernando.

Han berättar att det han framförallt önskar är att kunna få uppehållstillstånd och kunna ha kvar sitt jobb och möjligheten att få en bra behandling.

– Det enda jag vill är att ha rättvisa. Jag har jobbat flera år i Sverige och jag har inte gjort något fel eller något brott. Jag tycker att det är orättvist att skicka mig hem, speciellt i den här situationen när jag har en sjukdom.

Uppehållstillstånd

Du kan ansöka om förlängning av ditt uppehållstillstånd om:

– du behöver skydd

– du kan försörja dig själv som anställd eller egen företagare

– du studerar på gymnasial nivå

– du har särskilt eller synnerligen ömmande omständigheter

– du är familjemedlem till någon som tidigare har sökt asyl.

– du behöver stanna i Sverige av hälsoskäl

Visa mer...