Centern: 300 hushåll i Kristdala riskerar bli utan fiber

Kristdala Artikeln publicerades
Magnus Larsson (C) menar att fiberutbyggnaden på landsbygden går för långsamt. Kommunen behöver ta ett större ansvar i frågan.
Foto: Lotta Zaar
Magnus Larsson (C) menar att fiberutbyggnaden på landsbygden går för långsamt. Kommunen behöver ta ett större ansvar i frågan.

För långsam fiberutbyggnad på landsbygden får Centern att surna till. Att fiberdragningen i Kristdala nu delas upp i två etapper var droppen som fick bägaren att rinna över.

Centerns Magnus Larsson menar att fiberbolagets uppdelning av Kristdala gör att 300 hushåll riskerar att helt bli utan fiber.

– Ett första steg för kommunen är att ligga på fiberföretagen så att de inte bara plockar ”russinen ur kakan”, säger han.

Hushållen i etapp två riskerar att få en klart mycket dyrare anslutningskostnad, om den ens blir av. Detta menar Larsson är ett resultat av det nya kommunstyret S och M.

– När Centerpartiet var med och styrde kommunen så fanns det pengar avsatta i budgeten för att kunna vara ett smörjmedel till att täcka upp de ”vita fläckarna”. Det går inte bara att hänvisa till staten och regionen utan även kommunen måste ta ett ansvar. Kommunen behöver avsätta pengar i budgeten för att vara det smörjmedel som behövs för att få fart på fiberutbyggnaden.

Larsson menar även att detta är en viktig principiell fråga för landsbygden. Denna gång drabbar det 300 hushåll i Kristdala. Nästa gång kan det vara en annan ort där hushåll ratas av de privata fiberföretagen.