Coop-butiker ökar sin väktarbevakning

Oskarshamn Artikeln publicerades
Coop i Kolberga rånades den 21 december.
Foto:Jimmy Larsson
Coop i Kolberga rånades den 21 december.

Den senaste tidens rån och rånförsök mot Coop-butiker i Kolberga och Fårbo har gjort att Coop börjat ta in extra väktare i sina butiker.

– Vi värnar om vår personal och vill inte att de ska behöva känna sig rädda, säger Linnéa Nicklagård, butikschef på Coop Extra i Flanaden som menar att personalen känner en viss oro.

– Självklart känns det olustigt med alla de rån som händer. Alla som jobbar inom handel känner nog samma sak.

Det handlar om extra insatser från Securitas under utsatta tidpunkter, vid öppning på morgonen och innan stängning på kvällen.

Nicklas Johansson är vd för Coop Oskarshamn med omnejd och säger att ökad väktarbevakning inte är någon långsiktig lösning, men att det samtidigt är svårt att veta vad som skulle kunna vara det.

– Det är otroligt svårt att skydda sig 24/7. Vi trodde att införandet av ett slutet kassasystem som på Coop Nära i Fårbo skulle stoppa rånarna, men de försöker ändå.

Hur länge den extra väktarbevakningen kommer vara på plats vet inte Johansson.

– Men så länge polisen inte tar någon så kommer oron bland personalen att finnas kvar.

Även Coop Konsum i Påskallavik blev utsatt så sent som under nyårshelgen, men i det här fallet handlade det om ett stöldförsök som bara resulterade i ett krossat fönster.

Nyheterna har varit i kontakt med flera andra handlare utöver Coop, däribland ICA Maxi och Pressbyrån, men ingen vill uttala sig om hur deras säkerhet ser ut med hänvisning till läget.

– Vi vill inte rikta uppmärksamhet mot oss själva och berätta hur vi jobbar, men säkerheten är en av våra viktigaste faktorer och självklart blir den ännu mer aktualiserad når sådant här sker, säger butikschef Andreas Ohlsson på ICA Maxi i Oskarshamn.