Coop-vd byter jobb och förening

Oskarshamn Artikeln publicerades
Coops tidigare vd Niklas Johansson kliver nu över till KF Göta.
Foto: Roger Carlsson
Coops tidigare vd Niklas Johansson kliver nu över till KF Göta.

Coop Oskarshamns vd Niclas Johansson som sade upp sig under försommaren har hittat ett nytt jobb. Han lämnar Coop Oskarshamn för KF Göta.

Det innebär att Niclas Johansson följer sin företrädare Jerry Svennerlind. Svennerlind lämnade vd-posten i Coop Oskarshamn den 1 januari 2017 och blev vd i KF Göta. Niclas Johansson blir nu Svennerlinds drift- och försäljningschef på KF Göta.

Precis samma upplägg som de två hade när sSvennerlind var vd för Coop Oskarshamn.

Hur stor del har Svennerlind i att du fick jobbet?

– Helt och hållet skulle jag säga. Det är han som to beslutet. När tillfället dök upp för ett par veckor sedan tog jag mig en kort funderare då det ändå är på annan ort. Men beslutet var ganska självklart. Det är ju det här jag vill jobba med, säger han.

KF Göta har en del tunga år ekonomiskt bakom sig. År 2018 omsatte de 48 butikerna 1 833 miljoner och hade totalt ett negativt rörelseresultat på -1,4 miljoner.

Vad blir din roll i att lyfta resultat och försäljningssiffrorna?

– Butikssidan är där man tjänar pengarna så ett stort ansvar kommer ligga på mig. Då det är en betydligt större förening än Coop Oskarshamn ska jag sätta mig in i strukturen till en början. Sedan kan det bli läge för förändringar.

Niclas Johansson valde att säga upp sig från vd-posten i Coop Oskarshamn efter att fusionen mellan Coop Oskarshamn och KF Göta inte blev av. Medlemsombuden röstade ned fusionen med åtta nej-röster mot sju ja-röster. Det hade krävts två tredjedels majoritet för att få igenom sammanslagningen.

Den 1 januari 2019 tillträder Niclas Johansson tjänsten som drift- och försäljningschef på KF Göta.