Dålig tillgänglighet på allt för många badplatser

Oskarshamns kommun Artikeln publicerades
Så här som i Havslätt, med ramp ner i vattnet, borde det se ut på fler platser, anser bland andra SPF Seniorerna och Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft.
Så här som i Havslätt, med ramp ner i vattnet, borde det se ut på fler platser, anser bland andra SPF Seniorerna och Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft.

På Oskarshamns kommuns hemsida hittar man två handikappanpassade badplatser, Råsvik och Havslätt. Men var sjätte kommun i Sverige har inte någon tillgänglig badplats över huvud taget.

Det visar Humanas Tillgänglighetsbarometer för 2019.

Sommar sol och svalkande bad är en självklarhet för de flesta, men inte alltid för den som har funktionsnedsättning. Att ta sig ner till vattnet kan vara omöjligt för någon som sitter i rullstol eller har dålig balans.

Därför genomförs varje år Tillgänglighetsbarometern som granskar tillgänglighetsarbetet i landets kommuner. I Kalmar län har åtta av kommunerna besvarat enkäten.

Sju av de kommuner som svarat i länet, däribland Oskarshamn, uppger att de har minst en tillgänglig badplats men ingen har mer än hälften. Bara var tionde kommun i landet uppger att alla, eller näst intill alla, badplatser är tillgänglighetsanpassade.

- Det behöver inte vara särskilt dyrt att anpassa i alla fall några badplatser i varje kommun säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana.

Humanas Tillgänglighetsbarometer har tagits fram av omsorgsföretaget Humana med hjälp från SPF Seniorerna och Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft.