Därför lämnar Wahlström Vänsterpartiet efter 20 år

Oskarshamn Artikeln publicerades
Matti Wahlström är besviken på Vänsterpartiet, som han nu lämnar för att i stället bli medlem i Socialdemokraterna.
Matti Wahlström är besviken på Vänsterpartiet, som han nu lämnar för att i stället bli medlem i Socialdemokraterna.

Efter 20 år i Vänsterpartiet flyttades Matti Wahlström ned till 19:e plats på kommunlistan och petades från sitt uppdrag i samhällsbyggnadsnämnden. Nu lämnar han partiet och går över till Socialdemokraterna.

Den 77-årige politikern valde att offentliggöra sitt partibyte på ett möte med samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott i veckan.

– Jag har gått över från Vänstern till sossarna, säger Matti Wahlström som berättar att han höll ett spontant tal om partibytet efter att Peter Wretlund (S) hälsat honom välkommen till Socialdemokraterna.

På frågan om det var Wretlund som värvade honom till partiet svarar Matti Wahlström nej. Han uppger att det var hans eget beslut. Men visst har det förekommit värvningsförsök – både från Socialdemokraterna och Liberalerna.

– Jag har fått förfrågningar tidigare men har inte velat gå över förrän jag har fullgjort mina uppdrag för Vänsterpartiet, säger Matti Wahlström som tycker att det känns naturligt att gå med i Socialdemokraterna.

– Det är inte så svårt för mig, för jag är gammal sosse.

Han blev politiskt aktiv inom Vänsterpartiet 1998 och har bland annat varit ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och samhällsbyggnadsnämnden. I samhällsbyggnadsnämnden har han även varit förste vice ordförande.

Inför årets val fick han dock en placering långt ner på Vänsterpartiets kommunlista.

– Jag åkte ner från 5:e plats till 19:e plats på vår lista, säger Matti Wahlström som inte säger sig ha fått någon förklaring till nedflyttningen.

Efter valet har Matti Wahlström inte heller fått några uppdrag i nämnder eller styrelser. Nästa veckas möte i samhällsbyggnadsnämnden blir därför hans sista som ledamot.

– Flera stycken nominerade mig till samhällsbyggnadsnämnden, men valberedningen hade sina egna nomineringar och där var jag inte med, säger han.

– Valberedningen är samma personer som sitter i styrelsen i Vänstern och de nominerade sig själva. Av åtta uppdrag tog de sex stycken.

Matti Wahlström.
Matti Wahlström.

Matti Wahlström är även kritisk till att flera av de politiker som lyfts fram – Lena Granath, Vidar Aldorsson och Agneta Aldorsson – kommer från samma familj.

– Den här familjepolitiken som är inom Vänsterpartiet i Oskarshamn nu är bedrövlig. Den hör inte alls ihop med vår gamla vänsterpolitik. Därför lämnar jag Vänstern och går över till sossarna.

Till samhällsbyggnadsnämnden har partiet nominerat 72-årige Claes Zachrisson som ledamot och 73-årige Vidar Aldorsson som ersättare.

– Man kan inte säga att det blir någon föryngring i samhällsbyggnadsnämnden.

Flera V-politiker med lång erfarenhet har blivit utan uppdrag i nämnder och styrelser inför den nya mandatperioden. Matti Wahlström tycker inte heller att han har fått någon uppskattning för sina 20 år i partiets tjänst.

– Varken Ingmar Hjalmarsson eller jag har fått ett tack för vårt arbete inom partiet.

Matti Wahlström säger sig inte vara ensam om att vara missnöjd med hur partiet fungerar i kommunen.

– Flera vanliga medlemmar har ringt till mig och uttryckt missnöje. En del har sagt att de skulle vilja vara kvar på riksplanet men gå ur lokalt.

Som nybliven medlem i Socialdemokraterna siktar Matti Wahlström på att vara fortsatt politiskt aktiv. Helst skulle han vilja fortsätta i samhällsbyggnadsnämnden, men han blev S-medlem för sent för att vara aktuell för ett nämndsuppdrag.

Han planerar även att fortsätta som begravningsombud.

– Jag känner mig pigg och vill inte sätta mig hemma i gungstolen, säger 77-åringen.

– Jag känner mig inte som en pensionär än.