Därför vill M och S lägga ner små boenden på landsbygden

Oskarshamn Artikeln publicerades
Stellan Lindeberg (S) och Rolf Lindström (M) höll presskonferens om nedläggningen av äldreboenden.
Foto: Jimmy Larsson
Stellan Lindeberg (S) och Rolf Lindström (M) höll presskonferens om nedläggningen av äldreboenden.

Små boenden på landsbygden är för dyra i drift. Samtidigt ska de nya platserna på Solbacka och Hantverksgatan 17 fyllas. Det var budskapet när Moderaterna och Socialdemokraterna höll presskonferens om nedläggningen av flera äldreboenden i Oskarshamns kommun.

I veckan stod det klart att både socialförvaltningen och den politiska majoriteten förespråkar en nedläggning av de två äldreboendena i Misterhult – Charlottagården och Ängsbacken – samt Zafiren, inklusive Kristallen, i stadsdelen Kristineberg i Oskarshamn. Frågan tas upp till beslut i socialnämnden den 9 oktober och i kommunfullmäktige den 11 november.

Boendena i Misterhult har totalt 14 platser medan Zafiren har 37 platser. Tanken är att nedläggningen ska genomföras hösten 2020. De boende kommer då att erbjudas plats på Hantverksgatan 17 eller Solbacka i Oskarshamn.

Bakgrunden till beskedet, som har väckt stora protester, är att socialnämnden måste spara 30 miljoner kronor under de kommande åren. Vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen berättade M och S mer om omställningen i äldreomsorgen.

– För en kommun av den här storleken så har vi många boenden och många mindre boenden ute i våra yttertätorter. Vi kan se rent ekonomiskt att vi har en hög omsorgskostnad per dygn för våra brukare eller gäster, säger Rolf Lindström (M), ordförande i socialnämnden.

Samtidigt som flera boenden läggs ner färdigställs 84 nya boendeplatser inne i Oskarshamn, varav 50 platser på Hantverksgatan 17 (gamla Hotell ett) och 34 platser på Solbacka.

– Det är ett unikt tillfälle vi har fått tack vare boendet på Hantverksgatan med 50 platser. Det gör att vi har möjlighet att ställa om vår äldreomsorg. Vi får en modern, effektiv verksamhet och bra boende för alla, säger Stellan Lindeberg (S), förste vice ordförande i socialnämnden.

En del undrar varför det är så viktigt att lägga ner boenden både på landsbygden och i stan, vad svarar ni på det?

– I stans fall har vi sett att vi har ett väldigt stort renoveringsbehov på Zafiren. Lokalerna är i behov av en väldigt stor översyn, säger Rolf Lindström.

Fast det är ju inget svar på frågan varför ni ska lägga ner boenden både i stan och på landsbygden?

– Vi ska fylla våra platser på Hantverksgatan och Solbacka. Vi kunde ha gjort det genom att lägga ner alla våra ytterområden. Det hade inte varit särskilt populärt kan jag tänka mig, säger Rolf Lindström.

Stellan Lindeberg flikar in att boendena i ytterområdena är små enheter som inte är speciellt effektiva i det långa loppet.

– Sedan finns det andra orsaker också. Möjligheten att rekrytera personal dit och de boendes önskemål inte minst, säger Stellan Lindeberg.

En nedläggning av Zafiren och Pilgränden/Pildalen i centralorten skulle frigöra totalt 34 miljoner kronor. Det är flera miljoner kronor mer än vad som frigörs vid en nedläggning av Zafiren och boendena i Misterhult.

Varför väljer ni inte alternativet som skulle ge den största besparingen?

– Då har du en besparing direkt, svar ja. Sedan har du kvar alla boenden i ytterområdena som vi vet drar en högre kostnad i och med att de är små, så det du sparar mer i förstone hade nog ätits upp på ganska kort tid i och med att det är små boenden, säger Rolf Lindström.

Stellan Lindeberg pekar på att det förutom äldreboende finns ett LSS-boende i Pilenhuset. Dessutom finns boendestöd och administration i markplanet.

– Det skulle ha försvårat det. Sedan är det så också att vi har kontrakt på boendet till och med 2024, på ett par miljoner om året. Då hade vi haft den kostnaden kvar också, säger Stellan Lindeberg.

Varför har ni inte ens utrett möjligheten att bara lägga ner boenden inne i centralorten?

– Vi har pratat om det också naturligtvis, men det har inte varit något utredningsuppdrag för förvaltningen, säger Stellan Lindeberg.

Varför inte?

– Nej, vi har sagt det utifrån de små boenden som vi har. Vi måste förändra strukturen på boendet, det är utgångspunkten, säger Stellan Lindeberg och fortsätter:

– Att bygga små enheter var en inriktning som man hade en gång i tiden. Det var väl oerhört lovvärt att göra på det sättet, men det innebär att vi har en av de dyrare äldreomsorgskostnaderna i landet. Det tror jag inte att människor som bor i kommunen och som är skattebetalare tycker är så fruktansvärt roligt.

– En viktig sak är det löfte vi har gått ut med – både moderater och socialdemokrater – att inte höja skatten under mandatperioden. Vi ser hur vissa av våra grannkommuner i länet tvingas göra det, säger Rolf Lindström som menar att kommunen i stället måste sänka kostnaderna.

De lyfter även fram personalförsörjning, schemaläggning och önskemål om bostadsort som viktiga faktorer.

– Folk vill bo centralt. Att vi nu har fyllda boenden i ytterområdena beror på att de som önskar bo i stan inte får en plats här och då blir man hänvisad till platser som finns i våra ytterområden, säger Rolf Lindström.

Har ni gjort någon undersökning om de äldre helst vill bo i stora boenden eller i mindre boenden?

– Nej, det har vi inte gjort. Men jag tror att de vill ha god service och moderna boenden och bra personal och så vidare.

Hur tror ni att det blir för pensionärerna som ska lämna sitt boende nästa höst, hur kommer det att påverka dem?

– Jag vet inte, men jag kommer att hälsa dem välkomna till ett fantastiskt fint boende här i stan oavsett om det blir Solbacka eller Hantverksgatan. Jag kan garantera att de kommer att få en god omvårdnad och god personal i moderna lokaler, säger Rolf Lindström.