De planerar en protestaktion

Oskarshamn Artikeln publicerades
Elisabeth Boman, Aino Samuelsson, Jan Johansson och Lasse Rees vill att Jojjes kök ska få vara kvar.
Foto: Jimmy Larsson
Elisabeth Boman, Aino Samuelsson, Jan Johansson och Lasse Rees vill att Jojjes kök ska få vara kvar.

Den planerade rivningen av Jojjes kök väntas inte gå obemärkt förbi. ”Vi kommer att göra någon form av civilt upprop”, säger Jan Johansson.

Hyresnämnden i Jönköping beslutade i somras att Jojjes kök måste lämna sina nuvarande lokaler senast den 30 oktober. Oskarshamns kommun planerar därefter att riva byggnaden för att kunna anlägga fler parkeringsplatser åt Coop.

Gatuköksinnehavaren Mustafa Türkkan tänker dock inte följa hyresnämndens beslut. Han har bestämt sig för att vara kvar i gatuköket även efter den 30 oktober.

– Så länge de inte löser ut mig lämnar jag aldrig, säger Mustafa Türkkan som överväger att stämma kommunen i domstol.

Han stöttas av flera privatpersoner som tidigare har protesterat mot flytten av gatuköket, bland annat genom en namninsamling. Jan Johansson, Elisabeth Boman, Lasse Rees och Aino Samuelsson planerar någon typ av protestaktion om kommunen försöker riva byggnaden.

– Vi kommer inte att sitta stilla. Vi kommer att göra någon form av civilt upprop, säger Jan Johansson.

De anser att kommunen har hanterat ärendet felaktigt från första stund och att det är orimligt att riva Jojjes kök för fem parkeringsplatsers skull.

– Det här har bara blivit en principsak för kommunen, säger Lasse Rees.

Jan Johansson menar att det finns en enkel lösning:

– Att kommundirektören och kommunalrådet stämmer möte med Coop och sätter sig och pratar och kommer överens om att lägga det på is.

Från kommunens sida har inget förändrats sedan hyresnämndens utlåtande.

– Vi förväntar oss att Mustafa Türkkan har flyttat ut till den sista oktober, enligt hyresnämndens beslut. Vi har gett upp dialogen om nya lokaler då han ansåg att det blev för dyrt, säger Göran Landenius.

Skulle det vara så att verksamheten drivs vidare efter den sista oktober eller att lokalen inte är tömd på all lös egendom kommer kommunen att koppla in kronofogden.

– För då handlar det om ockupation.