Politiker varnar för nya fagra löften om äldreboenden

Oskarshamn Artikeln publicerades
Kerstin Sternell (C), Ingemar Lennartsson (KD) och Emma Dahlberg (M) vid Byggeboägda Pilen som de tror skulle utmärkta centrala lägenheter efter en renovering.
Foto: Henrik Nilsson
Kerstin Sternell (C), Ingemar Lennartsson (KD) och Emma Dahlberg (M) vid Byggeboägda Pilen som de tror skulle utmärkta centrala lägenheter efter en renovering.

Idag onsdag ska Socialnämnden i Oskarshamn rösta om vilka boenden som ska stängas. Kritiken är hård mot förslaget om att lägga ned Misterhults äldreboenden och utreda hur övriga landsbygdsboenden kan utvecklas.

Trion Kerstin Sternell (C), Ingemar Lennartsson (KD) och Emma Dahlberg (M) satt alla i Socialnämnden när det 2012 togs det högst obekväma beslutet att lägga ned boendet Lillängen i Fårbo. Även då stod nämnden inför stora besparingar och då fick ett boende på landsbygden ta smällen.

– Vi röstade för en nedläggning av Lillängen men vi gjorde det mot ett löfte om satsningar på övriga landsbygdens boenden, säger Emma Dahlberg.

För Emma Dahlberg är situationen extra känslig då hennes parti Moderaterna sitter som ordförande i Socialnämnden och driver frågan om nedläggning av Misterhults äldreboenden.

– I det här läget är jag först och främst en företrädare för landsbygden.

Efter nedläggningen av Lillängen 2012 togs det enligt löftet fram planer på att bygga om, bygga ut och bygga ihop boenden på landsbygden. Men sedan tog det stopp. Inget skedde.

– Vi tog i hand med Andreas Erlandsson (S) om en satsning på landsbygdens övriga boenden, säger Emma Dahlberg.

Nu har det gått sju år och det byggs ett nytt boende centralt i Oskarshamn, Hantverksgatan 17 tidigare Hotell Ett), och Solbacka har fått en välbehövlig renovering. Och med det en ekonomisk baksmälla för Socialnämnden som totalt måste hitta besparingar på 30 miljoner kronor för att få ihop verksamheten.

Det vill majoriteten, S och M, lösa genom att lägga ned Kristallen och Zafirens boende i Kristineberg, vilket samtliga partier är eniga om, och boendena i Misterhult – Charlottagården och Ängsbacken, vilket de olika oppositionspartierna och samtliga pensionärsorganisationer i kommunen ställer sig emot.

I förslaget från S och M lyfts det fram att ”vi ser ett behov att kunna stärka de kvarvarande mindre boendena i vår kommun. Socialförvaltningen kommer därför att få i uppdrag att utreda förutsättningarna för en framtida utbyggnad av de särskilda boendena i Påskallavik, Bockara och Figeholm.”

Trion Sternell, Lennartsson och Dahlberg känner igen mönstret. Samma löften de fick 2012 men då hände ingenting.

– Samma sak igen, det talas om satsningar igen, säger Emma Dahlberg.

– Det är bara att förbereda sig på nedläggningar i Bockara. Det är det minsta boendet som finns kvar, säger Ingemar Lennartsson, som är nuvarande andre vice ordförande i Socialnämnden.

Deras och många andras förslag är att skona boendena i Misterhult och istället lägga ned Pilens boenden och flytta de boende där till de nya lokalerna i Oskarshamn.

– Här menar man att det inte går att flytta på åtta äldre med lindriga funktionsvariationer. Men det går tydligen att flytta på 14 personer som är dementa eller somatiskt sjuka från Misterhult, säger Dahlberg.

– Jag har pratat med ett flertal ur personalen på Pilen och de hade hoppats på en flytt till nya lokaler. För lokalerna på Pilen är slitna och inte ändamålsenliga, säger Ingemar Lennartsson.

Kerstin Sternell som också representerar SPF förstår inte hur en samlad vilja från kommunens pensionärsorganisationer kan ignoreras.

– Vi vill ha kvar alla boenden på landsbygden, konstaterar hon.

Under onsdagen håller Socialnämnden sitt möte där de ska lämna ett förslag till beslut. Det slutgiltiga beslutet ska fattas av kommunfullmäktige.