Barn tvingas åka 14 mil för samtal

Oskarshamn Artikeln publicerades
Ett skolbarn i Oskarshamns kommun tvingas åka 14 mil, tur och retur, för psykologsamtal i Västervik. "Prioriteras inte barns hälsa?", undrar pappan. Pojken på bilden har ingen koppling till artikeln.
Foto:JONAS EKSTRÖMER / TT
Ett skolbarn i Oskarshamns kommun tvingas åka 14 mil, tur och retur, för psykologsamtal i Västervik. "Prioriteras inte barns hälsa?", undrar pappan. Pojken på bilden har ingen koppling till artikeln.

Lokalbrist tvingar ett skolbarn i Oskarshamns kommun att åka ända till Västervik för psykologsamtal. "Det är för dåligt", säger barnets pappa, som vill vara anonym i artikeln.

Han berättar att sonen, till och från, har gått i samtal hos psykolog under ett par års tid, ungefär.

Barn- och ungdomshälsan har dock brottats med lokalproblem i Oskarshamn.

– I början lånade man ett rum på en hälsocentral – men det var bara en provisorisk lösning. För ett halvår sedan fördes samtalen i ett rum nära kommunhuset. Nu får vi till svar att vi måste åka till Västervik. Har man inte kunnat hitta en permanent lösning på så lång tid? Prioriteras inte barns hälsa?

Pappan tycker att det är helt oacceptabelt att behöva resa till en grannstad med allt som det drar med sig, med missad skolgång och så vidare. Det är sju mil, enkel resa, mellan Oskarshamn och Västervik – vilket innebär att större delen av dagen försvinner när det är dags för psykologsamtal, betonar pappan.

– Och det är inte lätt för oss föräldrar att ta ledigt från våra jobb. Ett rum i samma stad måste väl ändå gå att ordna fram. Det här är under all kritik. Måttet är rågat. Jag vet att fler familjer befinner sig i samma situation.

Vi ringer till Magdalena Ståhle, som är verksamhetschef för barn- och ungdomshälsan inom primärvården i landstinget. Hon säger att hon givetvis har stor förståelse för pappans reaktion.

– Det är beklagligt. Nu kan jag inte uttala mig om det enskilda fallet – men vi ska självklart finnas i Oskarshamn.

Magdalena Ståhle berättar att barn- och ungdomshälsan hade lokaler i Oskarshamn, men hyreskontraktet bröts när den aktuella fastigheten fick en ny ägare. Nya lokaler är på gång – det finns ett muntligt avtal, men kontraktet har inte skrivits på än. Inflyttning kan ske någon gång under det nästkommande året.

– Vi har hankat oss fram i tillfälliga lokaler i Oskarshamn – men av olika anledningar fungerade inte de provisoriska lösningarna i längden.

Barn- och ungdomshälsan i Kalmar län har funnits i cirka två år – det är således en tämligen nyetablerad verksamhet. Personalstyrkan är uppdelad i två lag – ett är stationerat i Kalmar och ett är kopplat till Västervik. Totalt handlar det om tolv personer, sex stycken på varje ställe, men i Västervik finns det bara fyra personer i dagsläget. Västerviksteamet, som alltså inte är fullbemannat, ska täcka ett område som sträcker sig över kommunerna Västervik, Vimmerby, Hultsfred, Oskarshamn och Högsby.

Tanken är att det ska finnas tillgängliga lokaler i varje centralort. I väntan på att den nya lokalen ska bli klar, så skulle en Oskarshamnsfamilj, exempelvis, kunna välja Högsby framför Västervik, konstaterar Magdalena Ståhle.

FAKTA

Barn- och ungdomshälsan

En skolpsykolog är inriktad på förebyggande verksamhet – och ägnar sig aldrig åt behandlande verksamhet.

För behandling får ett skolbarns föräldrar vända sig till barn- och ungdomshälsan inom primärvården i Kalmar län. Den erbjuder hjälp för lätt till måttlig psykisk ohälsa, och den här verksamheten är inte kopplad till den vanliga psykiatrin på något sätt. Man erbjuder råd, stöd och kortare behandling vid besvär – som oro, ilska, stress och ledsenhet. Det kan också handla om konflikter i hemmet eller kriser. Det finns ett arbetslag i Kalmar – och ett annat arbetslag är kopplat till Västervik. I Västervik är man ansvarig för kommunerna Västervik, Vimmerby, Hultsfred, Högsby och Oskarshamn. Personalen har Västervik som utgångsort, men man åker ut till lokaler i varje kommuns centralort, för att träffa barn och ungdomar. I Oskarshamn har man haft lokalproblem under en längre tid, vilket har resulterat i att man inte har kunnat ha samtal på plats i Oskarshamn. Men en ny lokal är på gång – och verksamhetschefen Magdalena Ståhle säger att den ska vara inflyttningsklar någon gång under 2018.

Visa mer...