"Det går verkligen att göra skillnad”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Merlita Petersson och Anna Fernström är två av Kommunals medlemmar som har fått känna på att det går att påverka, inte bara lokalt utan i hela Sverige.
Foto: Ida Svensson
Merlita Petersson och Anna Fernström är två av Kommunals medlemmar som har fått känna på att det går att påverka, inte bara lokalt utan i hela Sverige.

Som medlem i ett fackförbund går det att påverka och göra skillnad för många. Det har Anna Fernström och Merlita Petersson fått uppleva på nära håll.

Det blev stor glädje på Kommunals kontor i Oskarshamn när det stod klart två av deras motioner hade blivit antagna av kongressen i Stockholm.

Anna Fernström som till vardags jobbar på demensboendet Pilgränd i Oskarshamn skrev en av motionerna som gick igenom. Den handlar om att personal inom skola och förskola behöver specialistkompetens för att barn med olika diagnoser ska få den hjälp de behöver. Ett ämne som hon brinner för.

– Jag blev chockad och glad. Det känns jättehäftigt. Jag har alltid velat kunna göra skillnad inom det här och nu har jag gjort det, säger Anna Fernström.

Merlita Petersson var med och röstade igenom motionen under Kommunals kongress som gick av stapeln i huvudstaden i slutet av maj.

Hon arbetar på Ängsbacken i Misterhult och har varit med i Kommunal i tio år men inte varit så engagerad i facket. Hon valde att gå på ett årsmöte och blev nominerad till att åka på kongressen och representera Oskarshamn och Kommunal Sydost. Hon utsågs till ersättare men när det blev ett återbud fick hon chans att åka med.

– Jag sa ja direkt utan att tveka. Men sedan blev jag lite nervös, säger Merlita Petersson.

Hon blev en av de tretton representanter från Kommunal Sydost som var med på kongressen. Sammanlagt var de 188 stycken kongressombud.

– Det var spännande och pirrigt. En av dagarna jobbade vi till halv tolv på kvällen.

Över 700 motioner hade lämnats in från sektioner runt om i Sverige och det skulle tas beslut om alla.

– Jag vill gärna åka igen. Jag fick en uppfattning om hur organisationen fungerar och se att medlemmar verkligen kan göra förändringar.

Anna Fernströms engagemang i Kommunal började när hon var med på studiecirkel som Kommunal i Oskarshamn bjöd in till förra våren. Där fick de lära sig hur det går till att skriva en motion.

– Jag visste inte vad en motion var. Det var en vän som tipsade mig om att gå och jag tyckte att det var väldigt intressant, säger Anna Fernström.

Det resulterade i att hon skrev motionen om att personal som ska jobba i skola och förskola ska få utbildning för att kunna hjälpa barn som har diagnoser som exempelvis ADHD och autism.

– Det är ett ämne som står mig väldigt nära. Många vet inte hur de ska bemöta elever med diagnoser. Många föräldrar får strida för att deras barn ska få hjälpen som de behöver, säger Anna Fernström.

Det är viktigt att upptäckta det så tidigt som möjligt för att kunna agera.

– Barnen behöver stöd och hjälpmedel i skolan. Tecken som stöd kan vara till stor hjälp för att komma framåt men det är inte så många i personalen på skolorna som kan det.

När motionen togs upp under kongressen var det flera som gick upp i talarstolen och yrkade bifall. Nu kommer Kommunal jobba vidare med frågan.

– Det är jättekul, det visar att en enskild medlem i Kommunal kan göra skillnad för hela Sverige, säger Renée Solstad, ordförande i Kommunal Oskarshamn.