”Det viktigaste är att det är frivilligt”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Christina Karlsson, distriktsordförande för Personskadeförbundet och sittandes i Oskarshamns Handikappkommitté.
Foto: Jimmy Larsson
Christina Karlsson, distriktsordförande för Personskadeförbundet och sittandes i Oskarshamns Handikappkommitté.

Förutom kommuntopparna fick Christina Karlsson som är distriktsordförande i Personskadeförbundet och sitter i Oskarshamns Handikappkommitté testa på ätroboten under torsdagen. Hon uppskattade enkelheten, men påpekade också att en ätrobot inte är något för alla.

– Det viktigaste är att det är frivilligt. Att det är ingen som tvingas på en, säger Christina Karlsson efter att ha fått testa på ätroboten.

– Det kändes ganska enkelt faktiskt. Jag fick mat på skeden vid första försöket. Det kändes inte så svårt och då var det bara grönsaker på tallriken och det var kanske inte det enklaste att få upp, berättar hon.

Ätrobot är inget nytt för Christina Karlsson som har känt till produkten i flera år.

– Jag har sett den långt tidigare och då var den mycket större. Nu är den betydligt mindre och lättare, så pass att man kan ta med sig den i en väska om man behöver åka iväg någonstans. Det underlättar. Viktigt är också att den går på batteri så man behöver inte vara beroende av något kontaktuttag. Bara när den ska laddas.

För att kunna styra ätroboten finns en joystick med knappar, men den kräver ingen stor handkraft.

– Knapparna är väldigt lätta att trycka på. Det finns även en knapp som är förprogrammerad, som man bara trycker på och så styr roboten sig själv.

Christina Karlsson tror ätroboten kan bli uppskattad av många, men att det är viktigt att inte glömma, om den blir populär, individen och dennes egen vilja.

– Det är individens egen vilja som ska ha första prioritet. Ingen ska behöva tvingas på någonting.

Och där har hon socialchef Anna lindquist med sig.

– Frivilligheten hos brukarna är det viktigaste.