Digitalt läromedel på sex olika språk införs i skolorna

Oskarshamn Artikeln publicerades
Helena Dahlin, implementeringsansvarig för Studi, berättade för lärarna hur de kan använda det nya läromedlet i undervisningen.
Foto: Mohammad Abdulrahim
Helena Dahlin, implementeringsansvarig för Studi, berättade för lärarna hur de kan använda det nya läromedlet i undervisningen.

Ett digitalt läromedel med animerade kortfilmer på flera olika språk ska införas i kommunens skolor.

Oskarshamn blir den 60:e kommunen i Sverige som inför läromedlet Studi, som kan användas både hemma och i klassrummet.

– Från början var det tänkt för nyanlända elever, men det har visat sig att även elever med svenska som modersmål vill använda det, säger Helena Dahlin, implementeringsansvarig på Studi Sverige.

Under onsdagen gav hon lärare från grundskolan, gymnasiet, vuxenutbildningen och SFI en snabbutbildning i det nya läromedlet.

– Det är ett jätteenkelt och smidigt program, säger Fredrik Haraldsson, specialpedagog på Kristinebergsskolan där man har testat läromedlet i ett tre månader långt pilotprojekt.

Med hjälp av programmet kan eleverna få lektioner i mobilen och datorn på sex olika språk. Lektionerna ges i form av animerade kortfilmer som tar upp olika ämnen.

Helena Dahlin.
Helena Dahlin.

På Kristinebergsskolan har man goda erfarenheter av det nya läromedlet.

– Det har varit ett jättebra hjälpmedel på alla sätt och vis. Jag ser det som ett bra komplement till den undervisning vi haft tidigare, säger Fredrik Haraldsson.

I dagsläget finns över 600 animerade kortfilmer på svenska, dari, arabiska, somaliska, tigrinska och engelska. Ytterligare språk tillkommer successivt. Kommunerna har också möjlighet att komma med önskemål om vilka språk som filmerna ska översättas till.

När Helena Dahlin frågade lärarna i Oskarshamn om de saknade något språk fick hon svaret att många elever talar vietnamesiska.

– Spännande, då får ni ha det som önskemål när kommunerna röstar om språk nästa gång.