Dokumentär om regnskogsskövling väckte frågor

Oskarshamn Artikeln publicerades
Den i Stockholm bosatta dokumentärfilmaren Erik Pauser var på plats och besvarade publikens frågor efter visningen av hans film The Borneo Case.
Foto: Mohammed Abdulrahim
Den i Stockholm bosatta dokumentärfilmaren Erik Pauser var på plats och besvarade publikens frågor efter visningen av hans film The Borneo Case.

Filmaren Erik Pauser kom till Oskarshamn för en visning av sin dokumentär The Borneo Case, där fördrivningen av ursprungsbefolkningen från regnskogarna i Malaysia står i centrum.

– Jag hade aldrig kunnat tro att det var så här illa, säger Lars Lundqvist, som besökte eventet.

I fem år följde dokumentärfilmaren Erik Pauser, tillsammans med kollegan Dylan Williams, en handfull aktivister i deras jakt på sambandet mellan skövlingen av de malaysiska regnskogarna och den på ön Borneo belägna delstaten Sarawaks politiska lednings växande förmögenhet.

Under resans gång lyckades aktivisterna avtäcka en gigantisk korruptionshärva, vari Sarawaks dåvarande chief minister, Abdul Taib Mahmud, med hjälp av pengar från avverkningen av gigantiska skogsarealer gjort sig en förmögenhet på ett fastighetsimperium med bas i Kanada och Storbritannien. Efter avslöjandena avsade han sig posten. Och delvis som svar på aktivisternas korruptionsanklagelser har en medborgarrättsrörelse vuxit fram i Malaysia, vilken kräver ett stopp för timmerföretagens framfart i regnskogarna.

Det fem år långa arbetet mynnade ut i filmen The Borneo Case, som hade premiär förra året. Därefter har den kommit att visas över hela världen - inte minst i Malaysia, där den har använts som ett mobiliseringsinstrument av landets medborgarrättsrörelse. Och under onsdagen nådde den så Sagabiografen i Oskarshamn, där den visades som ett led i ett samarbete mellan Oskarshamns folkhögskola och Naturskyddsföreningen.

På plats vid visningen var Erik Pauser, som efteråt, stående framför bioduken, svarade på de församlades frågor. Under året har han gjort flera liknande framträdanden i Naturskyddsföreningens regi, och han säger att många som ser filmen har överraskats av omfattningen av regnskogsskövlingarna.

The Borneo Case har använts som mobiliseringsverktyg av den malaysiska medborgarrättsrörelsen.
Foto: Muhammed Abdulramhim
The Borneo Case har använts som mobiliseringsverktyg av den malaysiska medborgarrättsrörelsen.

– Under de senaste 30 åren har i Sarawak ett område så stort som hela England förbrukats till förmån för timmer- och palmoljeindustrin. Och av de i regnskogen bosatta nomaderna som vi skildrade i den här filmens föregångare, som vi filmade för 15 år sedan, har alla nu tvingats ut ur djungeln, säger Erik Pauser.

Efter premiären av The Borneo Case har föreningarna Fair Finance Guide, Fair Action och Swedwatch kunnat påvisa att sju av Sveriges största banker investerat stora summor pengar i Sarawks politiska styres korrupta företag, ett faktum som tenderar att uppröra publiken när Erik Pauser för saken på tal. De berörda bankerna är: Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Skandia och Swedbank.

– Det är många i Sverige och i resten av Europa som inte vet mycket om situationen i den här regionen, allra minst att svenska företag är med och bidrar till de enorma miljöproblem som skövlingarna resulterar i. För att inte tala om fördrivningarna av ursprungsbefolkningen, säger Erik Pauser, som uppmanade publiken att själva höra av sig till bankarna för att sätta press på dem att styra om sina investeringar.

Katarina Sandberg från Naturskyddsföreningen var ansvarig för filmvisningen.
Foto: Mohammed Abdulrahim
Katarina Sandberg från Naturskyddsföreningen var ansvarig för filmvisningen.

Katarina Sandberg, som jobbar med skolfrågor för Naturskyddsföreningen, var ansvarig för eventet. Hon har själv besökt Borneo vid tre tillfällen, och ser The Borneo Case som en viktig påminnelse om situationen i Sarawak.

– Jag blev jätteglad när filmen hade premiär, för min del var det i mitt engagemang riktad mot Malaysia som jag hittade till Naturskyddsföreningen. Och genom den här filmen, som på många håll används som undervisningsmaterial på gymnasieskolor, kan vi sprida ljus över situationen på ett helt annat sätt än förut, säger Katarina Sandberg.

Två personer som tog del av visningen var Lars och Beatle Lundqvist. Lars Lundqvist, som har varit med i Naturskyddsföreningen sedan 1970-talet, säger att filmen gav honom en tankeställare.

– Jag blev förvånad över att det händer sådant här i världen. Och att det inte har uppmärksammats, det är inget man har hört talas om. Det här var ju stort alltså, säger Lars Lundqvist.