Döms till fängelse för att ha misshandlat vittne

Oskarshamn Artikeln publicerades

21-åringen som stått åtalad för att ha misshandlat ett vittne i samband med ett misstänkt inbrottsförsök på Björngatan i slutet av oktober döms till ett år och fyra månaders fängelse.

Det var kvällen den 27 oktober som 21-åringen tillsammans med en kamrat ska ha försökt ta sig in i en bostad på Björngatan i Oskarshamn när de båda blivit avbrutna av ett förbipasserande vittne som ska ha konfronterat de båda männen. En konfrontation som i sin tur ledde till grov misshandel av vittnet

Både 21-åringen och hans kamrat har deltagit i misshandeln, men det är bara 21-åringen som har kunnat åtalas då kamraten fortfarande är okänd av polisen. 21-åringen har också vägrat avslöja vem kamraten är.

21-åringen förnekar själv brott och åberopar nödvärn då han påstår att han bara sparkade på vittnet för att hjälpa sin kamrat som just då låg på marken och blev slagen av vittnet. Men enligt tingsrättens bedömning så har vittnet haft all rätt att försvara sig då det var han som först blev angripen.

"Det är inte heller visat att han har använt mer våld än vad som omfattats av dennes rätt till nödvärn", skriver tingsrätten i sin dom om vittnet.

21-åringen stod från början åtalad för grov misshandel, men det finns inget som styrker att just han skulle vara den som först angrep och attackerade vittnet (bland annat ska vittnet ha blivit slagen med en batong i huvudet). Det misshandlade vittnet har själv inte kunnat identifiera någon av männen och hans uppgifter angående längd och klädsel anses dessutom vara allt för vaga.

21-åringen fälls därför för misshandel av normalgraden.

Däremot frias han för försök till grov stöld. Enligt 21-åringen handlade bostadsbesöket inte om något inbrottsförsök utan om att hans okända kamrat ville söka upp mannen som bodde i bostaden för att tala ut om en osämja de två emellan.

Inte heller tingsrätten har kunnat finna något i målet som talar för att 21-åringen och hans kamrat ska ha haft för avsikt att stjäla. Inte heller ska det ha gått att styrka att 21-åringen ska ha uttalat ett dödshot mot mannen som bodde i bostaden, något som vittnet hävdar att han hörde i samband med att han konfronterade dem båda.

"Då det inte kunnat klarläggas att xx fällt uttalandet ska åtalet i den delen ogillas", skriver tingsrätten.

I samband med att 21-åringen greps anträffades han med narkotika på sig. När han fick göra ett urinprov på polisstationen visade det sig också att han hade brukat amfetamin. I samband med en husrannsakan hemma i Linköping anträffades ännu mer narkotika, samt innehav av ett avsågat hagelgevär och flera olika patroner.

Förutom misshandel döms därför 21-åringen för ringa narkotikabrott, narkotikabrott, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen.

21-åringen förekommer inte i belastningsregistret sedan tidigare, men brotten grovt vapenbrott, misshandel och narkotikabrott är av så pass allvarlig karaktär att påföljden ska bestämmas till fängelse. Straffet blir därför ett år och fyra månader.