"Du har lagen liksom hyresvärden på din sida som andrahandshyresgäst"

Oskarshamn Artikeln publicerades

”Mycket ska man höra innan öronen ramlar av”. Ett uttryck som aldrig har passat så bra som när det gäller uthyrarna på Blocket.

Blocket är en sajt både att hata och älska eller snarare uthyrarna som finns där. Den utgör ett nödvändigt komplement till bostadsmarknaden.

Första gången jag använde Blocket var när jag skulle börja plugga på annan ort. Sajten bestod då till största del av hyresvärdar, men i dag har gränslösa uthyrare tagit över.

Allt med Blocket har med tiden på året du söker bostad att göra. Störst chans att det ska gå bra har du om du söker i början av hösten eller i början av året.

Jag har haft tur fram till i våras. På grund av en avloppsläcka i hyreshuset som jag bodde i tvingades jag evakuera lägenheten. Det här var i slutet av mars. Den sämsta tiden söka bostad. Jag bodde på hotell dagarna innan jag skulle få nyckeln till min nya bostad. Det gick inte som jag hade tänkt mig. Uthyraren som jobbade utomlands dök aldrig upp, trots att kontrakt var skrivet och hyran betald. I dag är historien ett polisärende med många brottsoffer.

Det var enda dagen och natten i mitt liv som jag har varit hemlös. Ett bryskt uppvaknande som gjorde att jag fick se vilka som verkligen var mina vänner. Det slutade med att jag sov på en yogamatta på mitt gym tack vare att ägaren hade ett hjärta av guld. Ingen av mina vänner erbjöd mig att sova på golvet i deras hall eller kök, trots att alla hade stora lägenheter med flera rum. Inte ens släktingar som satt med inte bara med ett hus utan två. Tack vare Blocket löste det sig. Jag är i dag bara kompis med en av personerna och det var tjejen som lånade ut pengar tills jag kom på fötter igen.

Efter den erfarenheten är jag glad om jag har tak över huvudet. Jag sticker däremot inte under stolen med att jag hellre betalar bra för att bo på en bra adress och bokstavligen lever på nudlar än i ett otryggt område.

Genom Blocket har jag fått många mindre smickrande minnen. Vad sägs om tjejen som tyckte att det var okej att hennes alkoholiserade mamma sov över i lägenheten. Tjejen som tyckte att jag skulle agera visningsvärd min sista hyresmånad. Pensionären som spelade musik om att bränna moskéer och mörda alla muslimer. Kvinnan som hyrde ut en lägenhet bredvid en granne som rökte suspekta saker. Min personliga favorit var mamman som tyckte att det var okej att mitt rum hyrdes ut på Airbnb dagarna jag var borta. I det sista fallet vägrade jag förstås, men min första månad i Kalmar så var det precis det hon gjorde trots att jag hade betalat för juli månad. Jag fick "hälften" av pengarna hon fick in. Resten stoppade hon i egen ficka.

Det här med girighet får mig att tänka på Ironman-veckan. Blocket invaderas av olika bostadslösningar med hejdlösa priser för här ska det tjänas pengar. Det är pinsamt att se. Särskilt med tanke på hur mycket pengar triathleterna redan har spenderat på att investera sin utrustning, träningskort och avgift till Ironman. Skärpning. Låt samma hjärta som hejar på triathleterna synas i era priser.

Bostadsrättsmarknaden är ett spel med pengar på en obehagligt hög nivå där köparen sitter fast som i cement när köpet är klart. Ofta med en bostadsrättsförening som förpestar deras liv. Nej den lockar inte.

Om jag ska ge dig tips som söker bostad på Blocket är det viktigaste att kolla upp uthyraren samt hyresvärden. Betala inte en krona för lägenheten förrän du har nyckeln i handen och står i lägenheten med din packning. Betala inga extra hyror. Våga säga upp lägenheten på stört och lämna direkt. Du står inte på förstahandskontraktet. Informera hyresvärd eller bostadsrättsförening direkt om uthyraren är oseriös. Gör en polisanmälan om du blir hotad eller utsatt för bedrägeri. Om uthyraren tar ärendet till Skatteverket för att få tillbaka en hyra de inte förtjänar håll huvudet kallt. Skriv ner sanningen och skicka in. Det blir garanterat en pinsam historia för uthyraren. Kom ihåg att du har lagen liksom hyresvärden på din sida som andrahandshyresgäst.