E-handeln går starkt framåt

Oskarshamn Artikeln publicerades
Bredvid Willys på det nya handelsområdet vid Snickeriet öppnar bland annat Rusta till våren.
Foto:Jimmy Larsson
Bredvid Willys på det nya handelsområdet vid Snickeriet öppnar bland annat Rusta till våren.

E-handeln växer så det knakar. Samtidigt utökas handelsutbudet i Oskarshamn med ett flertal nya fysiska butiker.

Under våren öppnar Rusta, Dollarstore och Jysk sina butiker på det nya handelsområdet vid Snickeriet. Några kilometer därifrån, vid Östersjövägen, etablerar sig Byggmax och Granngården. Dessutom tillkommer bland annat en ny klädaffär, Cubus, i Coops gamla lokaler på Flanaden.

Utvecklingen av butikshandeln i Oskarshamn sker samtidigt som e-handeln går starkt framåt. Enligt E-handelsbarometern nåddes en brytpunkt under andra kvartalet 2017, då handeln på nätet ökade med 15 procent.

"Det betyder att e-handeln stod för hela sällanköpsvaruhandelns försäljningstillväxt under första halvan av året. Det skedde följaktligen ingen tillväxt i de fysiska butikerna under denna period", skriver HUI Research.

Även under tredje kvartalet ökade e-handeln med 15 procent. De mest e-handlade varorna var kläder och skor, skönhets- och hälsoprodukter samt mediaprodukter.

Trots den starka tillväxten för e-handeln planeras det för en miljon kvadratmeter ny handelsyta i Sverige fram till 2020.

Enligt Dagens industri har arbetsgivarorganisationen Svensk handel tittat noga på effekten av e-handeln på den svenska butiksnäringen.

– Vi spår att mellan 5 000 och 10 000 butiker stängs innan slutet av 2025, säger Svensk handels vd Karin Johansson till Dagens industri.

Göran Landenius, mark- och exploateringsstrateg på Oskarshamns kommun, tror att handeln får ett uppsving när de nya butikerna öppnar i Oskarshamn.

Hur ser du på risken för att oskarshamnarna handlar på nätet i stället för att besöka de nya butikerna?

– Jag tror av egen erfarenhet att de kompletterar varandra, säger Göran Landenius.

Han bedömer att folk även i fortsättningen kommer att vilja handla över disk.

– Visst kan e-handeln utgöra ett hot. Men jag tror inte att det är någon fara, för folk handlar ändå.

Är inte Oskarshamn lite sent ute med att bygga den här typen av handelsområden?

– Det kan kanske vara så. Vi har inte haft något lämpligt område tidigare, säger Göran Landenius som menar att Oskarshamn sticker ut positivt på andra sätt.

– En fördel i Oskarshamn är att man behöver ingen bil för att ta sig till Snickeriet, utan man kan gå dit.

Närheten till E22 är en annan fördel.

– Jag tror att det är ett bra ställe för handlarna att vara på.

Johan Erlandsson är vd för fastighetsbolaget Famera, som äger handelsområdet vid Snickeriet. Inte heller han är orolig för konkurrensen från e-handeln.

– Jag skulle inte säga att de butiker som etableras i Oskarshamn nu skulle falla på grund av att e-handeln stiger, säger Johan Erlandsson.

Han pekar på att många butikskedjor även erbjuder e-handel. Några exempel är Ica, Willys och Citygross.

– Jag tror nog att butikskedjorna vill vara med på tåget.

Dollarstore och Rusta hör däremot till de butiker som inte har någon webbportal för e-handel på sina hemsidor. Johan Erlandsson menar att de båda butikerna inte har sådana varor som man normalt sett beställer på nätet.

– Det är en annan typ av handel där man inte köper en specifik vara. Nyckelorden är spontanshopping och lågprishandel.

Kommunen har köpt två fastigheter för att handelsområdet vid Snickeriet ska kunna växa ytterligare. Göran Landenius förhoppning är att bygget av etapp 3 ska komma igång hösten 2019.

– Jag tror att Biltema eller Jula skulle passa väldigt bra på Snickeriet, säger han.