Efter 16.02 jobbar kvinnorna gratis

Oskarshamn Artikeln publicerades

Paulin Susay, från föreningen Olivia, ser till att alla ska få fira den internationella kvinnodagen. I Oskarshamn uppmärksammar man också kampanjen 16.02.

Paulin Susay från föreningen OliviA, Oskarshamns Internationella Kvinnoförening
Paulin Susay från föreningen OliviA, Oskarshamns Internationella Kvinnoförening

På torsdag firas den Internationella kvinnodagen och i kyrkans hus i Oskarshamn är alla välkomna. Paulin Susay från kvinnoföreningen Olivia hoppas att det är många som kommer och firar.

– Hoppas att många kvinnor och män kommer och firar tillsammans. Vill att alla ska fira tillsammans, säger Paulin Susay.

Vid firandet i kyrkans hus kommer det att finnas en tipsrunda med olika kvinnofrågor. Kyrkans diakoniassistent Marika Nielsen kommer att prata om kvinnors rättigheter och kampanjen 16.02 kommer att uppmärksammas.

Det är stor skillnad på hur dagen firas både runt om i Sverige och i andra länder. Under torsdagen kommer det finnas flera kvinnor från olika länder och kulturer och berättar om hur kvinnodagen firas i sina hemländer. Paulin Susay är ifrån Malaysia där internationella kvinnodagen knappt uppmärksammas, men i Bosnien är det en röd dag. Något som är viktigt att prata om här i Oskarshamn menar Paulin Susay, då det finns så många människor med olika bakgrunder och kulturer.

– Det ska bli spännande att höra varför och hur de firar den dagen, säger Paulin Susay.

Något som också kommer att pratas om i kyrkans hus under internationella kvinnodagen är kampanjen 16.02 som drivs av Sveriges Kvinnolobby. En kampanj som visar att kvinnor jobbar gratis efter klockan 16.02. På sex år har klockslaget gått från 15.51, vilket betyder att de kommer vara jämställda löner om 32 år om det fortsätter i samma takt. Kampanjen jobbar för att de ska gå fortare än så.

Paulin Susay hoppas att alla vill och kan komma till firandet.

– Jag tycker att vi alla ska vara ute och fira den dagen och visa att vi kvinnor betyder jätte mycket för familjen och samhället, säger Paulin Susay.

Paulin Susay, ordförande för kvinnoföreningen Olivia som bjuder in till fest på internationella kvinnodagen.