Efter extremtorkan: ”I år så ser det mycket hoppfullare ut det känns inte så oroligt som förra året”

Bråbo Artikeln publicerades
Lotta Johansson ser positivt på årets skörd.
Foto: Amanda Ekblad
Lotta Johansson ser positivt på årets skörd.

Efter förra årets extremtorka så är Lantbrukaren Lotta Johansson hoppfull inför årets skördar och för att kunna utfodra djuren.

Lotta Johansson bor på en gård i Fallebo utanför Bråbo där hon har runt 100 dikor och tjurar. Förutom det har hon även 9 hektar med åkermark där hon odlar havre som sedan slås av i sin helhet till mat till djuren. Hon berättar att årets skörd är mycket bättre än den i fjol.

– Jag skulle nog vilja påstå att i år är det nog en normal skörd i alla fall men sen får vi se det är fortfarande torrt. Det känns som att vi har lite torrare i det här området, säger Lotta Johansson.

Lotta Johansson berättar att trots att skörden är mycket bättre behöver det ändå komma mycket mer regn.

– Vi har betor fortfarande men det behöver komma mer nederbörd. Jag skulle vilja ha bortåt 50-100 millimeter under en tid för det är torrt överallt i alla vattendrag och det finns inget vatten i alla diken så som det brukar göra, säger Lotta Johansson.

Lotta Johansson är född och uppvuxen på sin gård och sedan 2014 är det också hon som driver gården. Under de senaste åren har skördarna varierat men det värsta året var 2018 på grund av torkan.

– 2016 var väldigt torrt och 2017 var ett blött och kallt år så då vart det inte så bra skördar. Förra året var det ju extremt torrt så det här året är ju bättre än de andra skulle jag säga. Efter 2016 och 2017 trodde man att det skulle bli jättebra eller i alla fall normalt. Sen så blev det så illa att man inte ens hade kunnat drömma om det.

Det som var svårast för många lantbrukare under förra året var att hitta utfodring till djuren något som också Lotta Johansson fick känna på.

– Vi fick köpa halm, eftersom vi hade dikor så kunde vi fodra dem med det så därför klarade vi det. Sen var det även folk som hade bete där man fick låta djuren beta. Sen gjorde det också sitt att hösten blev lång och det växte så att man kunde ha djuren ute. Det löste sig och man fick lite nya erfarenheter och pröva på lite nya saker bland annat andra strömedel, säger Lotta Johansson.

Lotta Johansson berättar att hon har mycket mer hopp inför denna sommars skördar.

– I år så ser det mycket hoppfullare ut det känns inte så oroligt som förra året. Då var det bara att man skulle lösa situationen som det handlade om hela tiden.