Efterlängtade lärarstudenter är på väg in i kommunens skolor

Oskarshamn Artikeln publicerades
Anton Sejnehed (S) ordförande i bildningsnämnden är glad över Linnéuniversitets beslut att ta med Oskarshamn i satsningen.
Foto: Andreas Bendroth
Anton Sejnehed (S) ordförande i bildningsnämnden är glad över Linnéuniversitets beslut att ta med Oskarshamn i satsningen.

Nästa år kommer lärarstudenter synas betydligt oftare på skolor i kommunen. Oskarshamn och Karlskrona blir piloter när Linnéuniversitetet breddar sin satsning på verksamhetsintegrerad utbildning. Flera års kämpande har gett resultat.

Lärarstudenter på Linnéuniversitetet kan sedan några år tillbaka välja mellan att gå en mer traditionell utbildning eller en inriktning som kallas verksamhetsintegrerad utbildning. Det innebär att de två dagar varannan vecka är ute på en skola. Där ingår de i ett arbetslag och har stöd av en handledare.

Men skolorna i Oskarshamns kommun har inte fått vara med. När projektet startade på statlig nivå fanns en gräns på att övningsskolorna inte fick ligga mer än 30 minuter bort från universitetet. Nyheterna rapporterade om situationen 2016. Då var Magnus Larsson (C) ordförande i bildningsnämnden och kommenterade det så här: ”Det är ödesdigert, vi har inte möjlighet att locka hit studenter på samma sätt längre. Vi har lärarbrist som så många andra kommuner”

Men nu ser situationen annorlunda ut. Den nationella satsningen avslutas om en vecka men Linnéuniversitetet har valt att göra den verksamhetsintegrerade undervisning, VI, permanent.

– Vi tror på den här modellen och vill fortsätta med den. Det har fungerat väldigt bra, säger Daniel Alvunger, prodekan vid nämnden för lärarutbildning.

Utbildningssättet ger flera fördelar.

– Studenter kommer i kontakt med lärarprofessionen tidigt, de får en identitet som lärare och känner att det ska bli lärare, säger Daniel Alvunger.

När det är dags för VFU, verksamhetsförlagd utbildning, är tröskeln mycket lägre.

– De är redan kända på skolan och eleverna känner dem. Då blir det ingen startsträcka.

Det ska också vara givande för handledarna på skolan att ha studenter. De får gå utbildning och vara med på särskilda VI-dagar. Samverkansmöjligheterna blir mycket större.

För Oskarshamns del kommer det här att betyda mycket.

– Det är jätteviktigt för kommunen. Att skolor här får ingå i universitetets grundlärarutbildning är viktigt för kompetensförsörjningen, säger Anton Sejnehed (S) ordförande i bildningsnämnden.

Att studenterna är ute så mycket på skolorna kommer göra skillnad.

– De får en relation med skolan, eleverna, lärarna och kommunen, säger Anton Sejnehed.

Då ökar chanserna att de stannar kvar i kommunen efter examen.

Det kommer också bli betydligt lättare för personer som vill utbilda sig till lärare men som inte har möjlighet att flytta till Kalmar.

– Det går att pendla dit för att ha lektioner på universitetet men det blir betydligt svårare att åka till en skola på södra Öland två dagar varannan vecka. Det är ohållbart. Det här skapar bättre förutsättningar för de som bor här och vill studera till lärare, säger Anton Sejnehed.

Att skolorna får in studenter som är uppdaterade med det senaste inom lärarutbildningen är också en stor förmån.

Oskarshamn och Karlskrona är först ut, tanken är att fler kommunen ska kunna haka på så småningom.

– Det är inte bara för personer som bor i Oskarshamn. Det är lättare för studenter exempelvis Högsby att vara på en skola här istället för på Öland.

Nu börjar arbetet med att bygga om organisationen och välja vilka skolor som ska ta emot lärarstudenterna. Höstterminen 2020 kommer åtta studenter med inriktning årskurs 4-6 till två skolor. Året efter blir det åtta till.

– Fler skolor kommer behövas varje år.

Anton Sejnehed är glad.

– Vi har kämpat för det här i många år.

Läs artikeln från 2016 här

Daniel Alvunger, prodekan vid nämnden för lärarutbildning.
Foto: Linnéuniversitetet
Daniel Alvunger, prodekan vid nämnden för lärarutbildning.
Anton Sejnehed (S), bildningsnämndens ordförande
Foto: Andreas Bendroth
Anton Sejnehed (S), bildningsnämndens ordförande