Eftersöksjägare välkomnar bättre skydd

Kalmar län Artikeln publicerades
Eftersöksjägaren Daniel Johansson vill att bilister kör långsamt förbi där det skett en viltolycka. Skadade djur och spårande hundar kan hoppa ut på vägen.
Foto:Privat
Eftersöksjägaren Daniel Johansson vill att bilister kör långsamt förbi där det skett en viltolycka. Skadade djur och spårande hundar kan hoppa ut på vägen.

Riksdagspolitiker från både M och KD har lyft frågan om eftersöksjägarnas utsatta situation.

Germund Eriksson är länsansvarig jägare inom Nationella Viltolycksrådet. Han välkomnar debatten om eftersöksjägarnas säkerhet, men tycker att mycket kan uppnås med en god dialog.

– I och med att vi är ute åt polisen så förutsätter jag att vi har samma status. Hot mot oss borde klassas på samma sätt som hot mot tjänsteman, men vad jag vet har det inte prövats juridiskt. Det viktigaste tycker jag är att ha en dialog och förklara för dem som lever långt från naturen hur det fungerar. Alla hot ska givetvis polisanmälas, men jag vill att alla ska kunna trivas i naturen. Vi ska undvika att ställa grupper mot varandra.

I november utsattes en eftersöksjägare i Oskarshamn för hot och skadegörelse.

Jägaren, som var ute på ett eftersök, hörde hur en bil saktade in på vägen vid hans bil. Någon ska därefter ha ropat ”Jävla mördare” varpå någonting kastades mot jägarens bil så att bakrutan krossades.

I Värmland har en eftersöksjägare blivit överfallen och fått bilen vandaliserad efter att han avlivat en påkörd varg.

– Rovdjur är ett infekterat ämne. Vi har speciellt utbildade personer för sådana eftersök. De har lärt sig att hantera både människor och situationer som kan uppstå. Så fort det handlar om rovdjur får det uppmärksamhet i media och vi har mycket hög sekretess och etik.

Germund Eriksson ser inte hoten som ett stort problem lokalt.

– Vi har varit rätt så förskonade i Kalmar län. Vi eftersöksjägare försöker ha en bra dialog ut i samhället och har jobbat medvetet för att få förståelse för det vi håller på med.

Även vanliga viltolyckor med rådjur kan vara känsliga. Därför lämnar varken polis eller viltolycksrådet ut namn på vilka som har gjort ett eftersök.

– Alla har inte samma kontakt med naturen som vi har som är ute mycket. Det kan vara en person som har ett rådjur med brutna ben i sitt knä. Då försöker vi förklara att vi är ute för att undersöka om djuret klarar sig och annars ska vi förkorta djurets lidande.

Det är inte alltid som budskapet går hem.

– Det finns de som har svårt att förstå att vi värnar om djuren. Det finns de som av välvilja vill att alla skadade djur ska tas till djursjukhus, men så är inte reglerna. Vi får inte göra det och vi gör inte det.

Händer det ofta?

– Det händer med jämna mellanrum.

Eftersöksjägarna försöker avliva skadade djur så att det inte väcker uppmärksamhet.

– Vi försöker att göra det när inte någon ser på. Vi har både de som är inblandade i olyckan och förbipasserande att ta hänsyn till.

Viltolycksrådet har också en policy att jägarna inte ska sprida bilder på sociala medier av döda djur som någon kan fara illa av att se.

– Vissa människor kan tycka att det är stötande.

Daniel Johansson har varit eftersöksjägare i mellersta och norra Kalmar län i snart 20 år. Han har aldrig blivit hotad utan ser trafiken som det stora problemet vid eftersök.

– Det är farligt på vägen. Vi sätter upp tält som varnar för att det skett en viltolycka, men de kör till och med över tälten. De bromsar inte utan bara kör, värst är yrkeschaufförerna. Framförallt är det mjölkbilar och taxi, vi får dem inte att sakta in.

Förutom risken för eftersöksjägare och deras hundar så kan det ske en till viltolycka.

– Det är inte ovanligt att viltet hoppar ut i vägen igen. På vägar med mitträcken händer det att skadade djur går tillbaka ut på vägen och fastnar i mitträcket.

Daniel Johansson upplever att trafikanterna har blivit sämre på att visa hänsyn.

– Det är noll respekt. Jag tycker att det har blivit mycket mer så.