Elever kommer få äta viltkött i skolan

Oskarshamn Artikeln publicerades
Viltkött kan vara på väg in på menyerna i skolor, förskolor och äldreomsorgen.
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Viltkött kan vara på väg in på menyerna i skolor, förskolor och äldreomsorgen.

Inför nästa upphandling av mat till skolor, förskolor, äldreomsorg och andra kommunala verksamheter där måltider ingår kommer för första gången viltkött att finnas med i beställningen.

Det är dags att se över och revidera kommunens kostpolicy. Förra gången infördes valmöjligheter på tre rätter, varav en är vegetarisk.

– Matpriserna stiger men ambitionen är att kunna hålla fast vid tre rätter. Vår önskan är att alla ska äta så mycket som möjligt av maten för att klara av skolarbetet, säger Yvonne Bergvall (S) ordförande i tekniska nämnden.

Hon berättar att fler äter potatis sedan den skalade byttes ut mot borstad från Aby. Andelen som väljer vegetariskt ökar också.

En ny upphandling av livsmedel är på gång. Oskarshamns kommun gör den tillsammans med fem andra kommuner i norr.

– Den här gången kommer vi att handla upp viltkött. Det har vi inte gjort förut. Det är ett rent och fint kött.

De ser också över möjligheten att handla mer lokalt.

– Det blir lokala upphandlingar först och sedan blir det en större upphandling på övrigt som pasta och mjöl. I den mån det är möjligt handlar vi lokalt.

Matsalarna och miljöerna behöver ses över.

– Det är nästan lika viktigt som maten. Det ska vara en lugn och trygg miljö och det ska finnas gott om tid att sitta och äta.

Personalen i skolkök och inom äldreomsorgen har tunga lyft i sitt arbete. För att minska påfrestningar på kroppen görs olika åtgärder.

– Hos oss serveras inga köttbullar, det bli pannbiffar istället. Det går inte att trilla flera hundra köttbullar, säger Yvonne Bergvall.

Det finns olika typer av tallrikar och grytor som är lättare att hantera när det är mycket mat som ska tillagas. Det underlättar arbetet.

Under höstterminen provas ett nytt grepp för att minska matsvinnet. Maten som inte går åt i matsalarna säljs dagen efter för lite mer än halva priset till personal som är anställda i Oskarshamns kommun. Testet pågår fram till jul.