Elin var vardagshjälte när Alfred gick vilse

Oskarshamn Artikeln publicerades
Linnéa Jonasson är glad att allting slutade så bra när Alfred gick vilse.
Foto: Gustav Röriksson
Linnéa Jonasson är glad att allting slutade så bra när Alfred gick vilse.

När Alfred Jonasson skulle gå hem från en kompis så gick han vilse i skogen och började ropa på hjälp. Elin Johansson var en av de personer som hörde hans rop och hjälpte han.

Alfred Jonasson är åtta år och han berättar om hur händelsen gick till.

– Jag skulle gå hem från min kompis, och så skulle jag gå en väg genom skogen. Där visste jag inte vilken väg jag skulle gå. Den ena vägen går hem och den andra brukar vi gå när vi tar en promenad, säger Alfred Jonasson.

Alfred Jonasson gick då fel väg och gick sedan vilse i skogen.

Elin Johansson som hjälpte Alfred Jonasson berättade om hur hon hittade Alfred.

– Jag satt på mitt rum, och min pappa höll på att bygga på altanen och hörde någon ropa på hjälp. När han förstod att någon behövde hjälp mig och att jag skulle gå dit. Jag började då springa till skogen.

Elin Johansson och hennes syster Malin Johansson tillsammans med Alfred Jonasson.
Foto: Gustav Röriksson
Elin Johansson och hennes syster Malin Johansson tillsammans med Alfred Jonasson.

Elin sprang ner vid ett litet stup för att ta sig dit snabbare. Vid stupet brukar det finnas vatten men på grund av torkan fanns det inget där. Elin Johansson berättar att hon inte funderade över att hon själv kunde skadat sig.

– Jag tvekade inte, utan jag skulle bara fram till honom. Jag tänkte att han kunde vara skadad eller fastnat under ett träd, säger Elin Johansson.

Elin Johansson berättar att det finns många rotvältor, det vill säga nerfallna träd där en stor del av rötterna vräkts upp i Falhultsskogen och att hon var orolig att han skadat sig där.

När Elin Johansson hittade Alfred Jonasson så frågade hon först vad han hette och vilka hans föräldrar var. Sedan hjälpte hon honom att ta sig hem.

Någon dag senare ville familjen tacka Elin Johansson för hennes hjälp. Då gjorde Henrik Jonasson ett inlägg på Facebook där han sökte efter Elin Johansson. Inlägget delades över 200 gånger och efter några dagar fick de svar från Elin Johansson.

Alfreds mamma Linnéa Jonasson frågade då Alfred om han ville ge Elin och hennes familj något speciellt som tack för hjälpen.

Alfred Jonasson fick då en ide om att ge dem knäckebröd. Anledningen var att när Alfred gått vilse hade han med sig knäckebröd som Elin sedan hjälpt honom att bära. Alfreds bror Isak kom sedan med idén att knäckebrödet kunde vara grunden och sedan ha någonting på det. Så Alfred Jonasson gav senare Elin Johansson en sockerkaka med knäckebröd under som tack.

Linnéa Jonasson vill lyfta fram Elin Johansson och berättar om hur tacksam hon är för hjälpen.

– Det är fantastiskt att när man ropar på hjälp så kommer någon. Att det finns några människor som vågar gå in och hjälpa till gör många ringar på vattnet. Det kunde ha blivit så otroligt mycket värre säger, Linnéa Jonasson.

Elin Johansson tror att det behövs fler personer som vågar hjälpa till och bry sig. Linnéa Jonasson håller med.

– Det känns som folk har blivit rädda för att gripa in. Men det är ju sådant som gör att man kan känna sig trygg säger Linnéa Jonasson.