En del av en enorm global strejk för klimatet

Oskarshamn Artikeln publicerades
Milda Jonasson, Lars Tybrandt, Annika Karlsson, Tove Hägersand, Lena Fyhr, Gunnar Westling, Malin Eklöv och Peter Eklöv strejkade för klimatets skull.
Milda Jonasson, Lars Tybrandt, Annika Karlsson, Tove Hägersand, Lena Fyhr, Gunnar Westling, Malin Eklöv och Peter Eklöv strejkade för klimatets skull.

På över 2 000 orter i 123 länder samlades människor under fredagen för att tillsammans bidra till världens största klimatstrejk. Utanför stadshuset i Oskarshamn ställde sig ett gäng med handskrivna skyltar.

Varje fredag vid lunchtid samlas ett gäng framför stadshuset för att manifestera i Greta Thunbergs andra. Just den här fredagen var extra speciell. Den här gången var de en del av ”Global strike för the future” en klimatstrejk som hölls runt om i hela världen. I Australien, Asien och runt om i Europa gick ungdomar ut i stora skaror och protesterade på gatorna.

–  Här i Sverige är det tyvärr inte så väldigt många skolelever som har hakat på det här, säger Gunnar Westling som håller i ett plakat utanför stadshuset.

Medelåldern är lite högre på de som står i Oskarshamn.

– Vi vill vara en del av det stora globala nätverket som har dragit igång. Vi är olika typer av människor som är med. Det har varit lite nya ansikten varje vecka, det tycker jag är kul, säger Milda Jonasson.

– Vi är inte nöjda med den klimatpolitik som förs, varken i Sverige eller internationellt. Det ska göras utredning och annat men det händer inte så mycket. Det skulle exempelvis ha satts ett slutdatum för fossila bränslen, det skulle ha gjorts för längesedan, säger Gunnar Westling.

– Jag står här för att vuxensamhället inte har tagit sitt ansvar. Det minsta jag kan göra är att stötta de initiativ som tas, säger Lars Tybrandt.

– Vi måste ta vårt ansvar och tänkta efter vad vi lämnar efter oss till våra barn och barnbarn, säger Annika Karlsson

– Det finns ingen quickfix. Tidigare har det gått att göra något åt stora miljöproblem när tillräckligt många vill, som ozonskiktet, säger Milda Jonasson.

De funderar lite över varför inte fler är med och strejkar.

– Jag tror att det är många som drar sig för att ställa sig så här och känner sig exponerade. Men jag är övertygad om att det finns ett stort folkligt stöd för de här frågorna, säger Lars Tybrandt.