En kväll med simborgarmärke

Fårbo Artikeln publicerades
Alexander Rauch Wiklund tog chansen att genomföra vattenprovet på öppet vatten. Han simmade 200 meter, varav två längder på rygg. 4 bilder
Foto:Ida Svensson
Alexander Rauch Wiklund tog chansen att genomföra vattenprovet på öppet vatten. Han simmade 200 meter, varav två längder på rygg.

Det glittrar inbjudande i vattnet när Alexander Rauch Wiklund rundar bojen och ger sig ut på sin fjärde längd. Han var en av simmarna som hoppade i plurret under simborgarkvällen i Fårbosjön.

I åtta år har simläraren Eva Holm tagit emot simsugna vid Fårbosjön under en augustikväll. Den här gången var Fårbo samhällsförening på plats och bjöd simmarna på nygrillad korv.

För Eva Holm är det en självklarhet att ge människor chansen att ta simborgarmärket varje år.

– Jag är simlärare sedan många år tillbaka och jag vill inte släppa min kunskap, säger Eva Holm.

Förra året fick hon ett speciellt simborgarmärke. Det får bara dem som tagit simborgarmärket femtio gånger.

– I år blir det mitt 51:a, säger Eva Holm.

Det här året höll hon för första gången även en simborgarkväll i Blankaholm.

– Det blev superlyckat, säger Eva Holm.

För 83 år kom det första simborgarmärket, syftet var att minska drunkningsolyckorna. Det är Svenska livräddningssällskapet och Svenska simförbundet förvaltar simborgarmärket.

Under kvällen vid Fårbosjön kunde alla som ville simma 200 meter. Det är sträckan som gäller för att få ett simborgarmärke.

Alexander Rauch Wiklund, 13 år, passade i stället på att klara vattenprovet på öppet vatten. En del är att simma 200 meter varav 50 ska vara ryggsim.

– Jag har redan badat en gång i dag. När jag cyklade hem ramlade jag med cykeln så jag har lite ont i knät nu, säger Alexander.

Men det hindrade inte honom från att simma alla längderna.

– Det är jätteskönt i vattnet, säger Alexander.

Familjen Olsson kom ner till Fårbosjön för att ta ett kvällsdopp men det slutade med att tre av dem simmade 200 meter. En av sönerna fick hoppa över eftersom han brutit nyckelbenet.

– Det var jätteskönt i vattnet, säger Ing-Mari Olsson.

– Det var kanonfint, säger Johan Olsson.

Eva Holm har inga planer på att sluta bjuda in till simborgarkvällar.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.