Följde direktsändningen när nobelpristagarna presenterades

Oskarshamn ,
Bibliotekarien Ann-Sofie Bjarne var blixtsnabb när hon letade upp böcker av Olga Tokarczuk som fanns inne på stadsbiblioteket.
Foto: Ida Svensson
Bibliotekarien Ann-Sofie Bjarne var blixtsnabb när hon letade upp böcker av Olga Tokarczuk som fanns inne på stadsbiblioteket.

Vid den här tiden förra året delades inget Nobelpris i litteratur ut. Den här gången fick två författare ta emot priset. Den polska författaren Olga Tokarczuk och den österrikiske författaren Peter Handke.

När kamerablixtarna smattrat färdigt berättade Mats Malm från Svenska Akademin högtidligt vilka två som tilldelas Nobelpriset i litteratur 2018 och 2019. Det blev en kvinna och en man. Den polska författaren Olga Tokarczuk och den österrikiske författaren Peter Handke.

En skara hade samlats framför storbildsskärmen på stadsbiblioteket för att få veta direkt vilka som tilldelats priset.

Efter alla kontroverser förra året delades inget pris ut men det verkar inte ha påverkat intresset.

– Det finns mycket att säga om det som har hänt men intresset har definitivt inte minskat. Det har ju funnits förhandstippade namn och deras böcker har folk frågat efter, säger Ola Lindblom, bibliotekarie.

Reaktionen när namnen lästes upp blev inte så stor.

– Om vi har böcker inne brukar det bli ett högt tryck direkt, säger Ola Lindblom, bibliotekarie på stadsbiblioteket.

Bibliotekarien Ann-Sofi Bjarne var blixtsnabb när hon letade upp böcker av Olga Tokarczuk som fanns inne på stadsbiblioteket. En av dem heter ”Styr din plog över de dödas ben”

–  Jag har läst den och jag gillade den. Den är väldigt speciell, jag tyckte om språket och berättelsen. Den är överraskande, den är inte som man tror. Kul att hon får priset, säger Ann-Sofi Bjarne.

Hon berättar om en låntagare som läste en av Olga Tokarczuk böcker både på svenska och polska.

Stadsbiblioteket hade inget verk av Peter Handke inne.