En premiär med många napp

Emån Artikeln publicerades
Manfred Raguse från Hamburg i Tyskland har fiskat i Emån i 40 år i rad. Han tycker om att träffa alla gamla fiskarkompisar som han återser varje år. Hans femte fångst för dagen blev en 75 centimeter lång havsöring som släpptes tillbaka igen när kroken var borttagen.
Foto:Ida Svensson
Manfred Raguse från Hamburg i Tyskland har fiskat i Emån i 40 år i rad. Han tycker om att träffa alla gamla fiskarkompisar som han återser varje år. Hans femte fångst för dagen blev en 75 centimeter lång havsöring som släpptes tillbaka igen när kroken var borttagen.

Fiskepremiären vid Ems herrgård är något alldeles extra. I snart 100 år har fiskare fascinerats av de stora fiskarna och den vackra miljön. Och det nappar fortfarande i allra högsta grad.

Klockan sju på morgonen gick startskottet och några timmar senare hade flera av dem femton entusiastiska fiskarna nästan redan fyllt sin kvot. Gränsen ligger på sex fiskar per dag.

Några valde att vada ut i det fyragradiga vattnet och andra fiskade från land.

Lars Melzén testade fiskelyckan från en sten i ån.

– Jag var med på Gustaf Ulfsparres tid. Det här är mitt 45:e år. De första vårfåglarna brukar jag se här nere, säger Lars Melzén som hoppas få se en sädesärla.

Det var familjen Ulfsparre som startade fisketraditionen på 1920-talet.

– De bjöd hit engelska fisketurister som fick på bo herrgården och äta med familjen, säger Kent Håkansson, fiskeförvaltare vid Ems herrgård.

Engelsmännen hade med sig en ny fisketeknik, flugfiske och det är den som gäller än i dag.

Fiskeentusiasterna bor fortfarande på herrgården men numera får de laga maten själva.

Det är många som vill ha de åtråvärda platserna. Bara femton personer får fiska per dag. De som varit med längst har förtur och får välja vilka dagar de vill fiska på.

– Vi har fullbokat varje dag, säger Kent Håkansson.

Manfred Raguse från Tyskland har varit på plats 40 år i rad.

– Det är ett fascinerande vattendrag. Jag var elev till Gustaf Ulfsparre och jag reste med honom i 12 år, säger Manfred Raguse.

Mikael Rödin som bor utanför Uppsala har bara varit med sedan 1982. Han åker världen över för att fiska. I år finns Skottland, Kuba, Ryssland och Spanien med på listan på länder han ska fiska i. Men det är inte mycket som slår Emån.

– Här finns de största havsöringarna du kan hitta i världen, säger Mikael Rödin.

Han har precis släppt tillbaka en havsöring som vägde 2,5 kilo. Den största han har fått på kroken vägde över tio kilo.

En stund senare får han napp igen. När de andra som står i närheten får höra att det är en blänkare kommer de för att titta.

Det går inte att miste på att den här havsöringen glimmar lite extra.

– Den har precis vandrat upp från havet, säger Kent Håkansson.

När den glänsande fisken är väl dokumenterad släpps den ut i Emån igen. 

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.