En premiär med många napp

Emån Artikeln publicerades
Manfred Raguse från Hamburg i Tyskland har fiskat i Emån i 40 år i rad. Han tycker om att träffa alla gamla fiskarkompisar som han återser varje år. Hans femte fångst för dagen blev en 75 centimeter lång havsöring som släpptes tillbaka igen när kroken var borttagen.
Foto:Ida Svensson
Manfred Raguse från Hamburg i Tyskland har fiskat i Emån i 40 år i rad. Han tycker om att träffa alla gamla fiskarkompisar som han återser varje år. Hans femte fångst för dagen blev en 75 centimeter lång havsöring som släpptes tillbaka igen när kroken var borttagen.

Fiskepremiären vid Ems herrgård är något alldeles extra. I snart 100 år har fiskare fascinerats av de stora fiskarna och den vackra miljön. Och det nappar fortfarande i allra högsta grad.

Klockan sju på morgonen gick startskottet och några timmar senare hade flera av dem femton entusiastiska fiskarna nästan redan fyllt sin kvot. Gränsen ligger på sex fiskar per dag.

Några valde att vada ut i det fyragradiga vattnet och andra fiskade från land.

Lars Melzén testade fiskelyckan från en sten i ån.

– Jag var med på Gustaf Ulfsparres tid. Det här är mitt 45:e år. De första vårfåglarna brukar jag se här nere, säger Lars Melzén som hoppas få se en sädesärla.

Det var familjen Ulfsparre som startade fisketraditionen på 1920-talet.

– De bjöd hit engelska fisketurister som fick på bo herrgården och äta med familjen, säger Kent Håkansson, fiskeförvaltare vid Ems herrgård.

Engelsmännen hade med sig en ny fisketeknik, flugfiske och det är den som gäller än i dag.

Fiskeentusiasterna bor fortfarande på herrgården men numera får de laga maten själva.

Det är många som vill ha de åtråvärda platserna. Bara femton personer får fiska per dag. De som varit med längst har förtur och får välja vilka dagar de vill fiska på.

– Vi har fullbokat varje dag, säger Kent Håkansson.

Manfred Raguse från Tyskland har varit på plats 40 år i rad.

– Det är ett fascinerande vattendrag. Jag var elev till Gustaf Ulfsparre och jag reste med honom i 12 år, säger Manfred Raguse.

Mikael Rödin som bor utanför Uppsala har bara varit med sedan 1982. Han åker världen över för att fiska. I år finns Skottland, Kuba, Ryssland och Spanien med på listan på länder han ska fiska i. Men det är inte mycket som slår Emån.

– Här finns de största havsöringarna du kan hitta i världen, säger Mikael Rödin.

Han har precis släppt tillbaka en havsöring som vägde 2,5 kilo. Den största han har fått på kroken vägde över tio kilo.

En stund senare får han napp igen. När de andra som står i närheten får höra att det är en blänkare kommer de för att titta.

Det går inte att miste på att den här havsöringen glimmar lite extra.

– Den har precis vandrat upp från havet, säger Kent Håkansson.

När den glänsande fisken är väl dokumenterad släpps den ut i Emån igen.