Energidrycker finns kvar att köpa på Scania: ”Allt har inte fasats ut än"

Oskarshamn Artikeln publicerades
Energidrycker säljs fortfarande, men de håller sedan den 1 november på att fasas ut.
Foto: Mohammad Abdulrahim
Energidrycker säljs fortfarande, men de håller sedan den 1 november på att fasas ut.

Torsdagens artikel om Scanias försäljningsstopp av energidrycker har väckt engagemang bland läsarna. Förutom åsikter för eller emot har vissa läsare uttryckt skepticism över om stoppet verkligen gäller då energidryck ännu finns att få tag på i Scanias kioskautomater. Men enligt Scania är det de sista energidryckerna att se dagens ljus.

– Allt ska bort, så är det. Men allt har inte hunnits fasats ut än utan det finns lite rester kvar i våra automater, säger Scanias pressansvarig Ida Hammarqvist om de kvarvarande energidryckerna.

Det är på Nyheternas Facebooksida som kommentarerna har flödat de senaste dagarna efter tidningens publicering om Scanias försäljningstopp av energidrycker. Fram till fredagseftermiddagen hade det kommit över 80 kommentarer.

De flesta kommentarer har varit positiva, men det har även förekommit kommentarer om att Scanias beslut är lika med ”överförmynderi” och ”sovjetfasoner”. Vissa tycker också att Scania visar en dubbelmoral när man väljer att förbjuda energidrycker och inte kaffe.

”Kaffe går bra om det inte är tillsatt socker i drycken, men om du slänger i två skedar socker då? Ska Scania förbjuda försäljning av kaffe eller helt sonika ta bort sockerskålarna från fikarummen då?”, frågar sig en läsare.

En annan tycker att man överdriver skillnaden i koffeinhalt mellan en energidryck och en kopp kaffe, då det helt beror på vilken typ av energidryck man stoppar i sig.

”En kaffe brukar innehålla runt 95 milligram mot en Red Bull som är 100 milligram. Jag kan inte säga att det är en superstor skillnad”.

Flera påpekar också för de som är mindre positiva till beslutet att den som vill kan fortfarande ta med sig energidryck till jobbet och att det är billigare att köpa energidryck i mataffären än på jobbet.

En Scaniaarbetare i kommentatorsflödet väljer till och med att lyfta fram den ekonomiska vinsten framför hälsan.

”Super! Kommer tjäna in massa pengar varje månad på att inte kunna köpa energidryck i kiosken”, skriver Scaniaarbetaren och avslutar med en lycklig hjärtemoji.