Erlandsson: ”Bra om vi inte får alltför stor Kalmardominans”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn.
Foto: Jimmy Larsson
Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn.

Angelica Katsanidou (S) från Västervik är den bästa kandidaten till uppdraget som regionstyrelseordförande. Det menar Andreas Erlandsson (S), kommunalråd i Oskarshamn. ”Det är viktigt med balans i länet när det gäller inflytande”, säger han.

Tillsammans med flera andra ledande S-politiker från Oskarshamn, Västervik, Hultsfred och Mönsterås skriver Andreas Erlandsson i en debattartikel att 36-åriga Angelica Katsanidou, regionråd från Överum i Västerviks kommun, bör efterträda Anders Henriksson (S) som ordförande i regionstyrelsen.

– Jag tycker att Angelica Katsanidou är en bra person och jag tror att hon skulle göra ett bra jobb som ordförande. Det är bra om vi inte får alltför stor Kalmardominans. Sedan är vi inte emot någon av kandidaterna, det är fyra bra personer. Men det är viktigt att markera vad vi tror skulle bli det bästa för vårt län, säger Andreas Erlandsson.

Varför vill ni se Angelica Katsanidou som ordförande i regionstyrelsen och inte Yvonne Hagberg?

– Jag tror att det är viktigt att vi får till en långsiktig lösning som håller över tid. Jag ser inte Yvonne som en långsiktig lösning på samma sätt.

Hur viktigt är det att det blir en kvinna?

– Det är jättebra om det blir en kvinna, men jag tycker att det ska vara den bästa personen och här sammanfaller det. Att det blir en kvinna är inte avgörande.

Hur viktigt är det att det blir en person från norra länet?

– Jag tror att det vore bra. Sedan talar vi inte emot någon, vi talar för någon.

En del ser ert utspel som en markering mot Kalmar?

– Det får de se på hur de vill. Vi tycker att Angelica är en bra kandidat. Nu har även Nybro och Emmaboda sagt att de tycker samma sak.

Det är ovanligt inom Socialdemokraterna att en sådan här process sker öppet. Varför har ni valt att gå ut offentligt?

– Det är inte ovanligt i det skedet vi är i nu. Det som var ovanligt var när Jonas Hellberg och Mattias Adolfson gick ut så tidigt i processen. Nu har vi kommit så långt att det står mellan fyra personer. Att det finns olika idéer och förslag tycker inte jag är något som sticker ut i Socialdemokraterna, utan det var den tidiga processen som jag reagerade på. Det var en ny kandidat varje dag, där reagerade jag. Men vi brukar ha en nomineringsprocess, det hör till i partiet.

Andreas Erlandsson och sex andra socialdemokrater i norra länet gjorde dock sitt utspel innan arbetarekommunen i Oskarshamn nominerat någon kandidat till uppdraget.

– Arbetsutskottet har diskuterat frågan, säger Erlandsson.

Har det varit för mycket fokus på Kalmar i regionpolitiken?

– Det vet jag inte om jag vill säga. Men det är viktigt med balans i länet när det gäller inflytande. Jag tror att det är viktigt för ett så brett parti att vi har starka representanter från alla delar av länet.

Vad skulle det innebära för norra länet om Angelica Katsanidou blev regionstyrelseordförande?

– Det är svårt att säga, men Angelica är en bra person som skulle fixa uppdraget på ett bra sätt. Jag tror att hon skulle sköta uppdraget på ett bra sätt för hela regionen.