Erlandsson (S) vill ha en dialog

Oskarshamn Artikeln publicerades
Andreas Erlandsson (S) tillträdde som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande vid årsskiftet.
Andreas Erlandsson (S) tillträdde som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande vid årsskiftet.

Oskarshamns nya kommunalråd Andreas Erlandsson (S) är inte den som pekar med hela handen. "Jag tror att man måste tala med och inte till människorna", säger 41-åringen som är uppväxt i Högsby och har jobbat på Scania i många år.

Efter 15 år med Peter Wretlund (S) som kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen är det numera Andreas Erlandsson som är kommunens högste politiker. Han tog över den posten vid årsskiftet. Men det politiska arbetet drar inte igång på allvar förrän nästa vecka.

– De här dagarna är rätt så lugna, säger Andreas Erlandsson och konstaterar att många passar på att vara lediga omkring nyår.

– Även jag ska försöka umgås lite med mina barn tänkte jag, för sedan lär det inte bli lika mycket. Kalendern är redan fullbokad några månader framåt.

Under januari och februari ska han ägna mycket tid åt att träffa näringslivet i kommunen tillsammans med Mats Johansson, som är chef för det nya tillväxt- och näringslivskontoret.

– Vi har bokat in en rad företagsbesök för att knyta kontakter och även lyssna in vilka förväntningar man har på kommunen.

På frågan vad den största skillnaden blir med honom som kommunalråd säger Andreas Erlandsson att han inte planerar att göra några revolutionerande förändringar.

– Jag tror inte att gemene man kommer att märka några jättedramatiska förändringar i vår inslagna politiska linje, vilka frågor vi tycker är viktiga att driva.

Däremot planerar han vissa förändringar i det interna arbetet i kommunledningen, framför allt i kommunstyrelsens arbetsutskott där han vill få till ett bättre samtal. Politikerna ska inte bara ta emot rapporter från tjänstemännen.

– Jag tror mycket på samtalet, säger han och menar att man kan lösa det mesta tillsammans.

Andreas Erlandsson har varit med länge i politiken. De senaste åtta åren har han varit ordförande i socialnämnden. Han har dock hållit en ganska låg profil utåt och överlåtit presskonferenserna efter nämndens sammanträden till sekreteraren.

– Det var en uppgörelse vi hade i dåvarande presidiet i socialnämnden för rätt många år sedan. Jag tror det var i samband med 50-miljonersbesparingen där vi inte ville politisera för mycket.

Som kommunalråd måste han synas betydligt mer, vilket han inte säger sig ha några bekymmer med.

Blir det en ny Andreas Erlandsson vi får se nu som kommunalråd?

– Jag tror att jag är densamma. Det tror jag är bland det viktigaste – att vara sig själv så långt som möjligt och stå stadigt med båda fötterna på jorden.

När han ska beskriva sin ledarstil återkommer Erlandsson till vikten av att föra en dialog.

– Jag tror att man måste tala med och inte till människorna eller dem man jobbar tillsammans med. Det funkar ett kort tag att vara den som pekar med hela handen, men frågan är hur många som följer med, säger han.

– Det gäller att tala med varandra för att man ska förstå vart vi ska, och då blir det mycket roligare att ta sig dit också.

Han är uppväxt i Högsby, där han också inledde sin politiska karriär. Yrkeslivet har han tillbringat på Scania. Som 18-åring fick han jobb som montör på hyttfabriken i Oskarshamn, där han senare avancerade till produktionsledare.

Högsby och Oskarshamn är två kommuner med vitt skilda ekonomiska förutsättningar.

– I Högsby fanns det aldrig några pengar och här har det funnits mer pengar. Jag tror att jag har med mig att man måste tänka ekonomiskt hållbart hela tiden, säger Andreas Erlandsson.

– Nu tycker jag att vi har gjort det den senaste tiden i Oskarshamn, men tidigare generationer har inte hela tiden behövt göra det när det fanns väldigt gott om pengar.

Bostadsbyggande, jobben, mervärdesavtalet och att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare ser han som de viktigaste frågorna. Han tycker också att det är viktigt att få till stånd ett beslut i slutförvarsfrågan, inte minst med tanke på det försämrade säkerhetsläget i världen.

– Det är inte så kul att sitta på hela Sveriges använda kärnbränsle i Clab. Bara för några år sedan trodde man inte att man kunde ha sådana ledare i världen som vi har i dag. Det är lite oroligare när du har Putin i Ryssland och Trump i USA, och så sitter vi på hela avfallet här i Oskarshamn. Där känner jag att det är angeläget att vi får till ett beslut.

Personligt

Andreas Erlandsson

Ålder: 41 år.

Bor: I villa i Rödsle.

Familj: Sambo och tre barn i åldern sex, sju och nio år.

Utbildning: Gymnasieutbildning inom bygg och anläggning.

Yrkesbakgrund: Montör och produktionsledare på Scania. Har kombinerat jobbet med en rad politiska uppdrag först i Högsby och sedan i Oskarshamn. Tjänstledig från Scania sedan 2009.

Fritidsintressen: Politik, renovera huset och familjeliv.

Om att han gjorde en gastric sleeve-operation i januari förra året och har gått ner cirka 45 kilo sedan dess: "Jag tycker att det är ett av de bättre besluten jag tagit som rör mig själv."

Om att vara politiker och trebarnspappa: "Hittills har det funkat bra. Men det är klart att det påverkar familjen också när man har offentliga uppdrag och figurerar i tidningar och radio och så vidare. Men jag tycker att vi har kunnat hantera det. Familjen är alltid viktig. Man har fått jobba på dagarna och åka hem och vara pappa några timmar, sedan får man fortsätta när de har kommit i säng."

Visa mer...