Ett mandat kan byta block under onsdagsräkningen

Oskarshamn Artikeln publicerades

Hela 484 kuvert med röster ska hanteras och läggas till söndagens röster. I Oskarshamns kommun står ett mandat och väger mellan Socialdemokraterna och Liberalerna.

Med fem rösters marginal fick S det sista mandatet under valnattens preliminära resultat. Med 484 kuvert med potentiella röster i kommunvalet kan mandatet svänga över till Liberalerna. Och då kan förutsättningarna för kommande förhandlingar om styret i kommunen förändras drastiskt. Skulle alliansens fyra partier återfinna varandra skulle de vara lika starka som S och V med SD som vågmästare.

– Hittills har vi bara haft ett förutbestämt möte inom majoriteten (S, V, C och MP) där vi stämde av med varandra om kommande möten inom partierna. Och så har vi bjudit in alla andra partier förutom SD till samtal, säger Anton Sejnehed, ordförande för Socialdemokraterna.

Men rösträkningen och den slutgiltiga mandatfördelningen är helt avgörande för förutsättningarna för sådana samtal. Och det är en tidskrävande procedur att hantera utlandsröster, poströster och söndagens förtidsröster. Varje kuvert sprättas och sedan kontrolleras röstkortet mot respektive valdistrikt. Sedan kontrolleras i vilka av de tre valen som personen får rösta. Till det kommer ett tydligt men rigoröst regelverk för att en röst ska vara giltig. Vid tvåtiden hade 10 av 17 valdistrikts röster hamnat i valurnorna. Först när samtliga valdistrikts röster fördelats ut i urnorna börjar rösträkningen. Samma procedur där som under valnatten, riksdagen först följt av kommun och landstingsval.

– Vi kan konstatera att röstdeltagandet varit högt och det tycker vi är bra men tyvärr har vi tvingats underkänna ett antal röster, säger valnämndens Karl-Erik Gustavsson som har fler intressen än gamla bilar.

Att fler röstar och allt fler förtidsröstar gör att valnämndens arbete tar längre tid men att bryta för dagen är inget alternativ menar Gustavsson. För då måste rösterna skickas till Kalmar och ett annat regelverk träder i kraft.

– Vi är kvar här ända till slutet. Rösterna ska räknas klart, säger han.