Experten: Stör inte delfinerna

Oskarshamn Artikeln publicerades
Experten Mats Amundin berättar att Saltviksdelfinerna är öresvin, eller så kallade flasknosdelfiner. Enligt uppgift var de på väg norrut på tisdagen – via Bredviken, Figeholm.
Foto:Peter Rosén
Experten Mats Amundin berättar att Saltviksdelfinerna är öresvin, eller så kallade flasknosdelfiner. Enligt uppgift var de på väg norrut på tisdagen – via Bredviken, Figeholm.

Följ inte efter delfinerna med båt. Den uppmaningen kommer från delfinexperten och zoologen Mats Amundin, som arbetar för Kolmårdens djurpark. "Ta det väldigt försiktigt", säger han.

Nyheterna/Östra Smålands representanter – och många andra – fotograferade de två Saltviksdelfinerna från strandkanten under måndagskvällen.

Och ute i vattnet cirkulerade ganska många båtar runt de två delfinerna.

Flera av dem var motorbåtar.

– Kommer det en aktersnurra i 20 knop, så kan det gå illa. Jag brukar rekommendera att man ska stänga av båtmotorn när man har 75-100 meter till delfinerna. Ligg och driv med båten i stället, så får delfinerna själva avgöra om de vill komma i närheten eller inte. Att följa efter dem är inte bra. De blir stressade, säger Mats Amundin.

Han betonar dessutom att det är viktigt att stänga av ekoloden.

– Det är ytterligare ett onödigt stressmoment för delfinerna.

– Folk är i allmänhet inte medvetna om oväsendet som de ställer till med under vattnet. Det är ett fruktansvärt inferno, och det är inte alls kul för delfinerna.

Reagerar de på folk som står vid strandkanten och fotograferar dem?

– Nej, folk som står på land och bryggor ignorerar de fullständigt. Däremot blir de störda om någon plaskar i vattnet eller om någon får för sig att hoppa i spat. Då flyttar de på sig.

Många gånger blir delfiner störda när de äter.

– Och det är inte särskilt artigt, säger Mats Amundin.

Att delfiner hoppar i vattnet, betyder inte att de showar för åskådarna.

– Hos oss på Kolmården vill delfinerna showa för tränarna. Men delfiner i det vilda tänker inte så. De hoppar av olika anledningar. Ett sidplask kan vara ett sätt att få bort parasiter på ryggen. Delfinerna använder även hoppen när de ska kommunicera med andra delfiner.

– Har delfinerna hittat mat, så kan de hoppa för att berätta detta för andra delfiner, som befinner sig längre bort. Ett plask hörs på långt håll.

– Delfiner tittar dessutom över vattenytan för att navigera.

Blir delfiner allmänt nyfikna på båtar?

– Ja, de tycker att båtar är intressanta. De blir nyfikna och kollar in läget. Damen i kajaken i Pataholm blev ju uppvaktad av delfinerna, exempelvis.

Hur har delfinerna hamnat här?

– Vi hade ett inflöde av sill och makrill i våras, och då följde de med. Delfinerna är medvetna om att de har navigerat fel, men de vet inte att de befinner sig på fel sida av Sverige. Vi får hoppas att de lyckas vända, och att de kan ta sig runt hörnet.

– Men just nu går det ingen nöd på dem. De två delfinerna är tillsammans och de är vana vid kallt vatten.

– Vi har en delfin här uppe i våra trakter, som har kommit vilse. Det är konstigt att de inte har hittat varandra. Deras visslingar kan höras uppemot en mil i gynnsamma förhållanden. Men det kan också vara som så att de inte vill vara tillsammans.

Har man sett delfiner i våra trakter tidigare?

– Tillfälliga besök, ja. Men jag har aldrig hört talas om att så många har varit här under så lång tid.

Var är delfinernas rätta hem?

– Ute på Nordsjön. Det finns bestånd utanför Skottland och Irland – och utanför Frankrikes kust, säger Mats Amundin.