Facket delar ut klappar till medlemmarna

Oskarshamn Artikeln publicerades
Fritidspedagogen Johan Svensson fick en julklapp av Lärarförbundets lokale ordförande Johan Eriksson.
Foto:Jimmy Larsson
Fritidspedagogen Johan Svensson fick en julklapp av Lärarförbundets lokale ordförande Johan Eriksson.

Lärarförbundet delar i år ut 550 julklappar till sina medlemmar i Oskarshamn – en välkommen uppmuntran med tanke på köpstoppet inom skolan.

Den 14 november infördes köpstopp i bildningsförvaltningens verksamheter. Orsaken var en försämrad årsprognos för förvaltningens ekonomi, där underskottet för 2017 väntas landa på -9,57 miljoner kronor.

Johan Eriksson, ordförande för Lärarförbundet i Oskarshamn sedan ett halvår tillbaka, berättar att beslutet har lett till frustration och ilska ute i skolorna.

– Det finns arbetslag som har sparat pengar för att kunna köpa in större grejer, men det kommer de inte att kunna göra nu.

Han konstaterar att köpstoppet kom plötsligt.

– Vi har vetat om att bildningsnämndens ekonomi inte är god, men ett så hastigt köpstopp har vi inte kunnat förutse.

Lärarförbundet känner stor oro för den ekonomiska situationen och dess konsekvenser.

– I slutändan drabbar det alltid barn och elever.

Facket har valt att anspela på köpstoppet när man under några kvällar den här veckan och nästa vecka delar ut julklappar till sina medlemmar.

"I Lärarförbundet har vi inte köpstopp! Du som yrkesaktiv medlem i Oskarshamns lokalavdelning är välkommen till expeditionen för att hämta en liten julklapp", skriver Lärarförbundet på Facebook.

– Vi tyckte att det var lite kul att få möjlighet att skoja till det. I köpstoppstider finns de som fortfarande kan ge, säger Johan Eriksson.

Han berättar att det är första gången på många år som Lärarförbundet gör en sådan satsning. Totalt 550 julklappar har slagits in.

Förutom att glädja medlemmarna ser man det som ett bra tillfälle att prata om andra saker och visa upp lokalerna där fackförbundet håller till.

– Det ligger i den inriktning vi har att synas mer och att man ska komma i kontakt med oss mer än när man ringer och har bekymmer.

Johan Svensson, fritidspedagog i Saltvik, hämtade julklappar till sig själv och tio kollegor. På fritidshemmet i Saltvik har köpstoppet inte fått några stora konsekvenser.

– Nej, vi råkade handla upp alla pengar innan köpstoppet trädde i kraft, säger Johan Svensson.

– Vi hade inte koll på att det skulle bli köpstopp. Veckan innan var vi ute och köpte det vi behövde.

Han tillägger att de drabbas på ett annat sätt – det blir inget julfirande i deras rektorsområde i år.

– Därför är det här jättetacksamt, säger han om Lärarförbundets julklappar.

Fritidspedagogen Eva Magnusson och hennes kollegor på Rödsleskolan hann inte göra sina inköp innan köpstoppet var ett faktum.

– Vi hade planerat att köpa lite grejer vid årets slut, så det känns lite tråkigt, säger hon.

Bland annat funderade de på att köpa spel och stolar. Eftersom fritids har öppet på jullovet brukar de även slå in några julklappar till barnen.

Hon välkomnar Lärarförbundets initiativ.

– Det känns bra med lite uppmuntran.