Fängelse för 36-åringarna som rånade en äldre man och band fast honom

Oskarshamn Artikeln publicerades
Den 4 februari kom domen mot de två 36-åriga männen i Oskarshamn som åtalades för flera grova brott.
Foto: Simon Karlsson
Den 4 februari kom domen mot de två 36-åriga männen i Oskarshamn som åtalades för flera grova brott.

Mitt i natten vaknade ett par av konstiga ljud, strax därpå krossades fönsterrutor och en man hoppade in i lägenheten. Två dagar senare rånades en äldre man i sitt eget hem och lämnades bunden. Nu döms två män för brotten.

De två 36-åringarna som suttit häktade sedan mitten av december misstänkta för flera grova brott kommer få stanna bakom låsta dörrar ett tag framöver. Det meddelande tingsrätten i sin dom på måndagsförmiddagen.

Det första brottet inträffade kring midnatt den 5 december i centrala Oskarshamn. Ett par som låg och sov vaknade av krafsande ljud vid ytterdörren och kort därefter krossades fönsterrutorna till lägenheten och en man hoppade in. Lägenhetsinnehavaren försvarade sig med en yxa. Strax innan såg han att en annan man stod utanför och hotande riktade en pistol mot honom.

36-åringen som hoppade in genom fönstret hävdade i rätten att han krossade fönstret och tog sig in för att han blev rädd och kände sig tryggare inomhus. Han hade sett att kompisen tagit fram en pistol och riktade den mot mannen i lägenheten.

Rätten tycker att det framstår som långsökt att han tog sig in i lägenheten av rädsla. Han har inte heller kunnat förklara varför tre fönster krossades när det hade räckt med ett. De anser inte att han befann sig i en nödsituation och därför döms han för grovt hemfridsbrott.

Den medåtalade mannen sa under rättegången att han var hemma och tittade på tv den kvällen. Men lägenhetsinnehavaren uppgav att han såg att det var just han som hotade honom med en pistol. Det tillsammans med att den andra 36-åringen har lämnat tydliga uppgifter om vad som hände den natten gör att han döms för olaga hot.

Två dagar senare, den 7 december, såg ett vittne hur två män med verktyg stod utanför parets lägenhet och att de tog sig in. Vid det tillfället stals en yxa. Vittnet fotograferade de två männen när de gick över Stortorget och en av dem höll en yxa i handen.

Kort därefter knackade det på dörren hos en äldre herre i Oskarshamn. Han öppnade eftersom han kände igen personen utanför. Det var 36-åringen som två dagar tidigare hoppat in genom ett fönster hos paret som låg och sov.

Då trängde sig en annan person fram, slog upp dörren och knuffade in den äldre mannen till vardagsrummet. Han fick ett slag mot högra kinden och hamnade sittandes på golvet. Han fick också ta emot en spark medan hans lägenhet genomsöktes och tömdes på värdesaker. En av männen knäppte av honom guldkedjan han hade runt halsen och som han fått av sin mor. Innan de gick blev han fastbunden med en sjal och tillsagd att han inte skulle kontakta polisen för då skulle han få sina hälsenor avskurna.

Den ena 36-åringen sa under rättegången att han varit i lägenheten hos mannen som han varit bekant med länge. Men att han trodde att de bara skulle ta mediciner och inte använda våld. Han hävdade också att den medåtalade 36-åringen tvingade honom att vara där.

Den andra 36-åringen förnekar att han har varit på platsen. Att flera av föremålen som stals hittades hemma hos honom förklarade han med att han köpt dem i god tro av sin vän.

Den äldre mannen kände bara igen en av rånarna. Tingsrätten menar att det finns fler omständigheter som talar för att den andra åtalade mannen också deltog i brottet.

Den igenkända rånaren berättade detaljerat om att den andra mannen var med vid rånet och rätten menar att det är svårt att tro att han har hittat på att den andra var med. Dessutom hittades flera av de stulna föremålen hemma hos honom. Att han skulle ha köpt dem av den andra 36-åringen tror inte tingsrätten på eftersom han redan var skyldig honom en större summa pengar.

36-åringen som hoppade in genom det krossade fönstret döms för grovt hemfridsbrott, grov stöld, rån, övergrepp i rättssak och två mindre brott. Rätten konstaterar att han inte varit drivande till rånet hos den äldre mannen och att han stått under tryck från den medåtalade 36-åringen under intrånget hos paret och stölden av yxan. Att han har lämnat uppgifter som haft betydelse för utredningen anses som förmildrande omständigheter. Han döms därför till fängelse i ett år och sex månader.

Den andra 36-åringen som nekat till att han var på plats vid något av tillfällena döms för olaga hot, grov stöld, rån, häleri, övergrepp i rättssak, olovlig körning och rattfylleri. Rätten anser att det finns anledning att se allvarligt på hans agerande vid rånet mot den äldre mannen. Det var han som knäppte av guldkedjan och han verkar ha varit drivande i att brottet kom till stånd. Därför döms han till fängelse i två år och tre månader.