Färre vårdplatser året ut - nu kräver M och KD åtgärder

Oskarshamn Artikeln publicerades
Jimmy Loord (KD) och Malin Sjölander (M) kräver åtgärder efter att nya neddragningar på Oskarshamns sjukhus aviserats av sjukhusledningen.
Jimmy Loord (KD) och Malin Sjölander (M) kräver åtgärder efter att nya neddragningar på Oskarshamns sjukhus aviserats av sjukhusledningen.

Antalet vårdplatser minskas året ut på Oskarshamns sjukhus. Något som får oppositionen M och KD att reagera. – Det politiska ledarskapet, länsunionen, duckar bakom tjänstemännen, säger Malin Sjölander (M).

Det var i torsdags som sjukhuschefen Birgitta Hjalmarsson sade till tidningen OT att ledningen och facket var överens om en neddragning året ut. Medicinavdelningarna 40 och 41 slås samman och istället för 16 respektive 17 platser får en avdelning 20 platser. Utöver det ordnas en intagningsavdelning med fyra platser. Totalt blir det nio färre vårdplatser.

Motivet till förändringen är bristen på sjuksköterskor, ett nationellt problem. Alternativet hade varit att hyra in ännu fler dyra sjuksköterskor.

M och KD vill nu se åtgärder som vänder denna nedåtgående spiral för Oskarshamns sjukhus. De menar att det måste klargöras hur vården ska se ut i Oskarshamn och vilken tillgänglighet som länsborna ska kunna förvänta sig.

De två oppositionspartierna menar att problemet grundar sig i att grundbemanningen är fel. För få politiska satsningar har gjorts på den egna personalen vilket lett till stort beroende av hyrpersonal i Oskarshamn. Små justeringar i bemanningen leder därför till dramatiska åtgärder.

– Det är olyckligt att försämra tillgängligheten till sjukvården om politiken inte samtidigt lyckas peka på bättre alternativ, säger jimmy Loord (KD).

I region Kalmar län blir det 113 färre vårdplatser men endast i Oskarshamn sker minskningen året ut.