Fartyg lastat med bilar har gått på grund

Valdemarsvik Artikeln publicerades
Lastfartyget Makassar Highway.
Foto: Kustbevakningen
Lastfartyget Makassar Highway.

Ett lastfartyg har gått på grund utanför Valdemarsvik i Tjust skärgård norr om Västervik. Fartygets kapten har gripits misstänkt för sjöfylleri.

Lastfartyget Makassar Highway på 139 meter som seglar under Panamaflagg ska ha varit på väg mot Södertälje med en billast när man körde på grund. Larmet inkom till Kustbevakningen vid halv 8 på måndagsmorgonen. Fartygets kapten som är en man i 35-årsåldern ska enligt ett uttalande till TT ha blåst positivt och gripits misstänkt för sjöfylleri.

Under dagen har det bekräftats att det läcker olja från lastfartyget.

– Just nu ser vi ett visst oljeläckage från fören som vi ska undersöka närmare och vi har även länsningsutrustning på gång för att förhindra att oljan sprider sig, säger Per-Åke Eriksson som är stationschef på Kustbevakning i Västervik till SVT Nyheter Småland.

Riksdagskandidaten Sverker Thorén (L) har länge arbetat med oljehotet mot Östersjön och verkar vara märkbart upprörd över det inträffade.

– Det är bara att hoppas att mängden olja som finns ombord och eventuellt kan läcka är liten och kan tas omhand. Oavsett hur det går, visar själva händelsen på att en nationell mycket mer aktiv trafikövervakning behövs, uppger Sverker Thorén i ett pressmeddelande.

Det var tidigt på lördagsmorgonen den 23 september som lastfartyget Atlantic gick på grund utanför Stångehamn i Oskarshamn.
Foto: Ida Svensson
Det var tidigt på lördagsmorgonen den 23 september som lastfartyget Atlantic gick på grund utanför Stångehamn i Oskarshamn.

I septembermånad förra året inträffade en liknande händelse i Oskarshamn då ett 80 meter långt lastfartyg gick på grund utanför Stångehamn. Kaptenen och styrmannen som var inblandade dömdes då till fängelsestraff för grovt sjöfylleri. Kaptenen dömdes dessutom för grov vårdslöshet i sjötrafik.